Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 07:26:00
USPJEŠNO ODVIKAVANJE

Prestanak pušenja duplo lakši uz SMS poruke podrške

Ovisnici o cigaretama koji za vrijeme odvikavanja redovito primaju SMS poruke podrške lakše prestaju pušiti

Kako prestati pušiti?
Kako prestati pušiti? (Shutterstock)

Osobe koje žele prestati pušiti imaju dvostruko veće šanse da će u tome uspjeti ako primaju SMS poruke podrške, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu "The Lancet".

Britanski znanstvenici podijelili su ukupno 5800 ispitanika u dvije skupine. Prva skupina je u prvih pet tjedana primala pet poruka podrške dnevno, a u sljedećih šest mjeseci tri poruke tjedno. Sadržaj poruke prethodno je dogovoren u suradnji s ispitanicima. Uz generalnu poruku podrške, osmišljena je i posebna SMS poruka za krizna razdoblja.

Ispitanici iz druge skupine primali su jednu poruku svaka dva tjedna, pri čemu poruka nije bila nimalo osobna. Radilo se o običnoj zahvali za sudjelovanje.

Svi ispitanici su poštom redovito slali uzorke sline putem kojih su znanstvenici pratili jesu li zapalili ili ne. Uspostavilo se da 10,7% ispitanika iz prve skupine nije zapalilo niti jednu jedinu cigaretu, dok je kod druge skupine taj postotak iznosio 4,9%.

"Poruke su shvaćali kao podršku prijatelja i bilo im je dvostruko lakše odoljeti cigareti", zaključuje voditeljica studije Caroline Free s London School of Hygiene and Tropical Medicine.

01.07.2011. 07:26:00
http://metro-portal.hr/prestanak-pusenja-duplo-laksi-uz-sms-poruke-podrske/60804/