« Život
objavljeno prije 13 godina
POGLED U NEBO

Bojite li se udara asteroida?

Posljednji asteroid koji je prošao vrlo blizu Zemlje znanstvenici su uočili tek nekoliko dana ranije, što čak ni za Brucea Willisa ne bi bilo dovoljno vremena da spasi naš planet

Fotografija vijesti
Više o

asteroid

,

udar asteroid

,

kataklizma

Udari asteroida bili su svojevremeno u devedesetim godinama prošlog stoljeća „in" tema, kojom su se pozabavili i brojni holivudski filmovi tog doba. U novom tisućljeću, čovječanstvo se nekako više okrenulo rješavanju problema na našem kamenčiću koji kruži oko Sunca, a proučavanje prijetnji iz tamnih svemirskih prostranstava ostavili smo tek nekolicini vrijednih astronoma.

Ipak, događaji poput nedavne gromade koja je „za milimetar" promašila Zemlju povremeno nas podsjete na to kako se lako i brzo predivni sunčani dan može pretvoriti u katastrofu kakvoj nikakva nuklearna bomba nije ravna. Ono što posebno može zabrinjavati u ovoj priči jest činjenica da su ovaj asteroid veličine kuće znanstvenici otkrili tek kad nam je došao vrlo blizu, misleći do tada da se radi o tzv. „svemirskom smeću".

Znanstvenici su se pozabavili potencijalnom situacijom u kojoj bi veliki asteroid udario u površinu našeg planeta te posljedicama s kojima bi se zemlje u toj situaciji morale nositi. Za razliku od dosadašnjih sličnih predviđanja, ovo prvi put govori o pojedinim državama i razmjerom katastrofe kojima bi one bile pogođene.

Proučivši sve države, sastavili su i listu deset onih koji bi s obzirom na broj stanovnika, industrijsku razvijenost i broj poginulih, ranjenih i nestalih prošli najlošije u ovakvom kataklizmičkom scenariju.

Većina zemalja na listi pripadaju skupini najrazvijenijih zemalja na svijetu, ali tu su se našle i Kina te Indija, zbog velikoj broja stanovnika u tim zemljama.

Prema znanstvenicima okupljenim oko programa koji proučava objekte koji prijete zemljinoj sigurnosti, sljedeće su države najugroženije: Indonezija, SAD, Kina, Filipini, Indija, Japan, Italija, Velika Britanija, Brazil i Nigerija.

S obzirom na broj stanovnika, Indija, Kina, SAD i Japan svakako su najugroženije. Zemlje koje bi pretrpjele strašno uništenje infrastrukture su Kanada, Japan i Švedska.

Većini je ljudi možda teško pojmiti kako nešto tako malo može napraviti toliko puno štete, ali ne treba ići daleko u povijest da se prisjetimo asteroida koji je prije tek stotinjak godina pao na područje Sibira, ostavivši golemi krater i spalivši stotine tisuća kilometara kvadratnih šuma.

Da je ovaj asteroid, inače „tek" 50 metara u promjeru, pao kojim slučajem na bilo koji europski grad, potpuno bi ga sravnio sa zemljom.

Asteroid za kojeg se smatra da je uništio dinosaure bio je promjera oko 16 kilometara i Zemlju je udario snagom 100 milijuna megatona, što je ekivalent bombi iz Hirošime za svakog stanovnika našeg planeta.

Zemlja je srećom od tada izbjegla sudare s takvim gromadama, ponajviše zbog toga što Jupiter sa svojim gravitacijskim poljem „skuplja“ asteroide i štiti naš planet od njihovih prijetnji. I naravno, Brucea Willisa i Bena Afflecka.

30.06.2011. 10:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh