« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
1925.-2011.

Preminuo Warren Christopher, bivši američki državni tajnik

Christopher je umro u Kaliforniji od komplikacija izazvanih rakom bubrega i mjehura, navodi u subotu CNN

Warren Christopher
Warren Christopher (Wikipedia)
Više o

warren christopher

,

državni tajnik

Bivši američki državni tajnik Warren Christopher, koji je pomogao donijeti mir u Bosni i Hercegovini i pregovarao o oslobađanju američkih talaca u Iranu, umro je u petak navečer u dobi od 85 godina, izvijestila je TV postaja KABC iz Los Angelesa u večernjim vijestima, prenosi Hina.

Christopher je umro u Kaliforniji od komplikacija izazvanih rakom bubrega i mjehura, navodi u subotu CNN. Bio je državni tajnik u administraciji demokratskog predsjednika Billa Clintona od 1993. do 1997. Kao vodeći američki diplomat, Christopher je bio poznat kao "pregovarač iza scene", a zbog samozatajnog stila često je nazivan "nevidljivim" državnim tajnikom.

Godine 1995. u Daytonu, u državi Ohio, Christopher je u suradnji s pomoćnikom Richardom Holbrookeom predvodio mirovne pregovore između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i predsjednika predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, što su u studenom 1995. rezultirali Daytonskim mirovnim sporazumom kojim je završen rat u BiH.

Christopher je rođen u Scrantonu u Sjevernoj Dakoti 27. listopada 1925., a diplomirao je 1945. na Sveučilištu južna Kalifornija (USC). Od 1943. do 1946., služio je u pričuvnom sastavu američke ratne mornarice. Godine 1949. doktorirao je pravo na Stanfordu. Radio je u odvjetništvu i državnom tužiteljstvu, a od 1977. do 1981. je bio zamjenik državnog tajnika, na kojoj dužnosti je pregovarao o oslobađanju 52 američka taoca u Iranu.

Također je predvodio normalizaciju odnosa s Kinom, pomogao pri ratifikaciji sporazma o Panamskom kanalu i vodio prvu međuresornu skupinu za ljudska prava, navodi se u njegovom životopisu na internetskoj stranici State Departmenta.

Godine 1981. predsjednik Jimmy Carter odlikovao ga je Medaljom slobode, najvišim američkim civilnim odličjem.

19.03.2011. 09:54:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh