« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
IAEA:

Japan zabranio prodaju hrane iz okolice Fukushime

Nakon što je prehrambenim proizvodima koji potječu iz okolice nuklearne centrale Fukushime pronađen radioaktivni jod - zabranjeno je prodavati hranu

Fotografija vijesti
Više o

potres u Japanu

,

radioaktivno zračenje

,

radioaktivni jod

,

radioaktivne tvari u hrani

"Iako je vrijeme poluraspada radioaktivnog joda 8 dana, a raspada se za nekoliko tjedana, postoji kratkoročni rizik za ljudsko zdravlje ako apsorbirani radioaktivni jod uđe u ljudski organizam", upozorava Međunarodna agencija za atomsku energiju u Beču u priopćenju, a prenose agencije Reuters i Hina.

Glasnogovornik japanske vlade u subotu je kazao da su testovi otkrili radijaciju koja prelazi sigurnosnu razinu, koju su u Japanu odredile vlasti, u mliječnim proizvodima iz blizine nuklearke u Fukushimi i u špinatu iz Ibarake, susjedne prefekture. Međutim, istaknuo je da pronađena razina radioaktivnih tvari ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako su u vodi iz vodovoda u Tokiju i u drugim gradovima pronađeni u subotu tragovi radioaktivnih tvari, ali u količini koja je ispod dopuštene razine, prenijela je agencija France Presse.

"Ministarstvo je u subotu počelo mjeriti kakvoću vodovodne vode, pri čemu smo otkrili tragove radioaktivnog joda i cezija", rekao je čelnik tog ministarstva zaduženog za provjeru radioaktivnosti.

Radioaktivni jod pronađen je u vodovodu u prefekturama Tokiju, Tochigiju, Gunmi, Sajtami, Chibi i Niigati, dodao je.

Cezij je otkriven u prefekturama Tochigiju i Gunmi.

Najviša razina zabilježena je u Tochigiju, 77 bekerela po kilogramu vode radioaktivnog joda i 1,6 bekerela po kilogramu vode cezija.

Ta je količina ipak znatno ispod zakonski dopuštene razine u Japanu, ističe čelnik.

Po japanskom zakonu, udio radioaktivnog joda u vodi ne smije biti veći od 300 bekerela po kilogramu, a cezija 200 bekerela po kilogramu, po japanskom ministarstvu zdravstva.

19.03.2011. 15:41:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh