« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
PREDSTAVE

Premijera predstave "I je i Nije" Ksenije Zec 13. i 14. siječnja

Predstava "i Je i Nije" redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit, premijerno će biti izvedena u Studiju Exit 13. i 14. siječnja.

Ksenija Zec
Ksenija Zec (Arhiva)
Više o

Ksenija Zec

,

predstava

,

I je i Nije

I Je i Nije nova je predstava redateljice i koreografkinje Ksenije Zec, zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit, u kojoj nastupaju prvaci domaćeg kazališta Jelena Miholjević i Livio Badurina. Riječ je o duhovitoj neverbalnoj predstavi iz područja klaunerije koja će premijerno biti izvedena 13. i 14. siječnja u Studiju Exit.

Dramaturgiju potpisuje Saša Božić, scenografiju Igor Ruf, a kostime Ana Mikulić. Autor glazbe je Damir Šimunović, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić, video sadržaj potpisuje Josip Visković, a producentica je Ida Klemenčić.

Glavni likovi ove predstave osjećaju se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma te pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma? Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe.

Istraživački proces na tragu je zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevnice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje - i funkcioniranje - zdravih, odraslih osoba.

Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje nas da svijet gledamo očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom našu spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njene stalne pratilje - kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo „izmaštane", situacije koje nam pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju  s drugim ljudima.

Autorica: Ksenija Zec

Izvode: Jelena Miholjević, Livio Badurina

Dramaturgija: Saša Božić

Glazba: Damir Šimunović

Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić

Scena i video: Igor Ruf

Kostimi: Ana Mikulić

Produkcija: Ida Klemenčić

PR: Ivana Sansević

Produkcija: de facto i Teatar Exit

08.01.2023. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh