« Kazalište
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
PREMIJERE

Premijera predstave "Da sam ptica" na Sceni Vidra

Predstava "Da sam ptica" redateljice Arije Rizvić, dokumentarno-fiktivna priča o iskustvu izbjeglištva u izvedbi Darije Lorenci Flatz i Tarika Filipovića, svoju će zagrebačku premijeru imati u subotu, 11. prosinca, u Sceni Vidra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

premijera

,

scena Vidra

,

Da sam ptica

Tekstualni predložak predstave temelji se na osobnim iskustvima bosanskih izbjeglica prikupljenih kroz intervjue, a proširen je i obogaćen osobnim iskustvima autorskog tima čije su vlastite životne priče tijesno povezane s temom i motivima predstave.

Predstava govori o dvije ljubavi: onoj jednog para koja se pod utjecajem okolnosti i vremena mijenja i osipa, te ljubavi čovjeka prema njegovom zavičaju, odnosno mjestu iz kojeg je potekao, u kojem zna svaki "ćošak i haustor".

U središtu ove dokumentarno - fiktivne priče mladi je bračni par koji sa svojom kćeri krajem devedesetih godina bježi iz okupiranog Sarajeva. Sa samo dvije torbe u ruci stižu u Beč u kojem iz ratnih ruševina moraju osmisliti i iznova izgraditi život te pronaći sreću. Njihova sudbina tek je jedna od mnogih sličnih s naših prostora, u kojem su izbjeglištvo ili (već godinama aktualna) ekonomski motivirana emigracija na ovaj ili onaj način obilježili gotovo svaku obitelj.

Ozbiljnoj temi izbjeglištva ova predstava pristupa s prikladnom težinom, ali i tipično bosanskim humorom koji i u teškim životnim situacijama prepoznaje priliku za smijeh.

Stoga je "Da sam ptica" jedna od onih predstava koja će gledatelje nasmijati, ali i rasplakati te ih odvesti na intimno putovanje Bosnom i jednom osobnom ljubavnom pričom dvoje ljudi.

06.12.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh