« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
iz bruxellesa

Pregovori s EU su u završnoj fazi

Unatoč određenim pomacima, korupcija je još uvijek vrlo raširena a politika utječe na istrage na visokoj razini

(Wikipedia)
Više o

korupcija

,

pregovori s EU

,

Europska komisija

,

reforma pravosuđa

,

reforma javne uprave

Hrvatska se približava završnoj fazi pregovora, koji bi se trebali završiti tijekom sljedeće godine, a najveći napori tražit će se u borbi protiv korupcije, kaže se u nacrtu izvješća o napretku, koje će Europska komisija službeno objaviti u srijedu.

U nacrtu se kaže da se Hrvatska približava završnoj fazi pregovora, koji bi se mogli zaključiti sljedeće godine, ako Hrvatska na vrijeme ispuni otvorena mjerila.

Od izazova koji stoje pred Hrvatskom, Komisija navodi da će se morati ubrzati reforme u pravosuđu i temeljnim pravima, posebice u pogledu neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica i suđenja za ratne zločine.

U području borbe protiv korupcije bilježi se određeni napredak. Komisija u svom izvješću kaže da je poboljšan zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodeći da sada osobe koje su optužene za organizirani kriminal moraju dokazati podrijetlo svoje imovine.

Unatoč pomacima, Bruxelles smatra da je korupcija vrlo raširena, da je premali broj presuda i da politika utječe na istrage u slučajevima korupcije na visokoj razini. Komisija traži i veći napredak u sprečavanju sukoba interesa, veću transparentnost u javnoj upravi i u financiranju političkih stranaka.

Komisija ističe se da je Hrvatska smanjila broj zaostalih sudskih predmeta, iako on i dalje ostaje prevelik. Traži se transparentnost u postupku imenovanja sudaca i tužitelja. Komisija navodi da posebnu pozornost treba posvetiti reformi javne uprave.

Hrvatsku se u dokumentu poziva da riješi pitanje pristupa haaškog suda dokumentima, zbog čega neke zemlje imaju rezerve prema otvaranju pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Komisija također upozorava na problem, do kojeg dovode nacionalna zakonodavstva u zemljama regije, koja zabranjuju izručivanje svojih državljana drugoj državi. U dokumentu se spominje slučaj kada je Hrvatski sabor ukinuo imunitet jednom zastupniku tek nakon što mu je izrečena prvostupanjska presuda, što je on iskoristio za bijeg. Riječ je o slučaju Branimira Glavaša, čije se ime ne navodi u samom dokumentu.

Komisija će uz izvješće o napretku usvojiti višegodišnji financijski okvir za kandidate i potencijalne kandidate za razdoblje 2009.-2012. s naznakama koliko bi svaka od tih zemalja mogla dobiti u predstojeće tri godine. (hina/metro-portal)
12.10.2009. 09:30:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh