« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nuklearni program

Ahmadinedžad za nastavak pregovora sa Zapadom

Iran i skupina 5+1 u Ženevi su dogovorili da će Iran dio svog urana otpremati u treće zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

iranski nuklearni program

,

skupina 5+1

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ocijenio je u nedjelju da su pregovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu bili korisni" i da neće biti problema s nastavkom suradnje s velesilama iz skupine 5+1.

"Imamo pozitivan sud o susretu u Ženevi", rekao je Ahmadinedžad u televizijskom nastupu.

"Mislim da u idućim pregovorima neće biti problema. Ako neki žele stvoriti probleme, neće uspjeti, a ako uspiju, sami će ispaštati zbog toga", rekao je Ahmadinedžad, odgovarajući na pitanje o izjavama američke državne tajnice Hillary Clinton.

Ona je u nedjelju upozorila da međunarodna zajednica "neće beskrajno čekati" da Iran ispuni svoje obveze u svezi sa svojim kontroverznim nuklearnim programom.

Iran i skupina 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Kina) dogovorili su se u Ženevi o pregledu novog pogona za obogaćivanje urana blizu Koma koji je otkriven koncem rujna.

Povrh toga, izaslanstva su se u Ženevi načelno dogovorila da će Iran dio svog urana obogaćena manje od 5 posto otpremati u treće zemlje, gdje će se obogaćivati do 19,75 posto za potrebe istraživačkog reaktora u Teheranu, što će nadzirati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

O tome će na novoj sjednici koja će se 19. listopada održati u Beču razgovarati Iran, Rusija, SAD i Francuska. (hina/metro-portal)

12.10.2009. 06:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh