« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
društvo parazita

Pravi krivac za studentske školarine su mediokriteti u akademskoj zajednici

Studentska pobuna nije prepoznala pravog krivca - licemjerje i neučinkovitost glomaznih, nereformiranih, mastodonskih fakulteta

Više o

studentska blokada

,

Tonči Valentić

,

zarez

,

studentska pobuna

U posljednjem broju Zareza, dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja filozof i publicist Tonči Valentić objasnio je svoje viđenje uzroka studentske pobune. Tvrdi da su hrvatski studenti tijekom nedavnih prosvjeda zahtjeve za ukidanjem školarina trebali su uputiti akademskoj zajednici, a ne Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa.

Studenti nisu prepoznali pravog krivca za sadašnji visokoškolski sustav koji je "u razdoblju divlje tranzicije i prividne vladavine kognitivnog kapitalizma univerzitet pretvorio u tvornicu novca koja funkcionira na načelima legalizirane pljačke", navodi Valentić u svom osvrtu na nedavnu blokadu zagrebačkog Filozofskog fakulteta "Kognitivni kapitalizam u tranziciji: društvo znanja i društvo parazita".

Smatra da je prava adresa na koju je trebalo slati zahtjeve za zaustavljanjem opasnog procesa "neoliberalizacije društva" akademska zajednica, koja je, po njemu, i odgovorna što je do takvog procesa uopće i došlo.

"Bitka koja se vodila između studentskog plenuma i ministra odnosno rektora bila je usmjerena na krivog protivnika", piše Valentić u osvrtu. "Ministarstvo nije jedini krivac za školarine i katastrofalan bolonjski sustav, kojemu je jedina svrha potpuna komercijalizacija visokog obrazovanja i pretvaranje sveučilišta u tvornice usmjerenog znanja koje iz temelja guše svaku kritičku svijest". Za devastaciju i degradaciju visokoobrazovnog sustava krivi su ponajprije sami fakulteti, nastavnici i znanstvenici, svi oni kojima je i dalje u interesu povećavati školarine i upisati što veći broj studenata radi financijske zarade, piše autor.

Ocjenjuje kako su "fakulteti pretvoreni u malo ozbiljnije varijante srednje škole u kojima se studij svodi na prikupljanje bodova, neprestane prozivke, domaće zadaće i sportski model vrednovanja znanja prema ljestvici uspješnosti", a da se pritom slični kriteriji ne postavljaju i nastavnicima na tim fakultetima koji kasne, otkazuju predavanja i ne bave se znanstvenim radom. "Licemjerje je u tome što fakulteti studentima nameću kriterije izvrsnosti, a sami i dalje funkcioniraju prema karitativno-humanitarnom načelu uhljebljivanja notornih mediokriteta koji bi bez univerzitetske sinekure završili na cesti bez mogućnosti nalaženja ikakva posla jer ne bi preživjeli pravu tržišnu utakmicu".

Stoga je, zaključuje Valentić, studentska pobuna pogriješila adresu jer nije prepoznala pravog krivca za trenutno stanje - licemjerje i neučinkovitost glomaznih, nereformiranih, mastodonskih fakulteta u Hrvatskoj.

Izvor: Hina

12.06.2009. 17:14:43
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Domagoj
    12.06.2009. 20:08
    hmm, mediokriteti... ja bi iskoristio i malo manje fin pridjev, ali ok...
    ipak, mislim da je u bazi problema ova nakarada od bolonje, ona je uvedena 'dekretom' od strane ministra (ne ministarstva), a puštanjem da dotična uđe na fakultete oni su pokazali kako koriste tu 'autonomiju' - kao pravi beskičmenjaci, ili možda strvinari, hmm...
    čast pojedincima koji su javno bili protiv, ali valja napomenuti i kako ti pojedinci većinom nisu niti članovi niti koketiraju sa strankom na vlasti, što dodatno govori kakva je realno autonomija i struktura fakulteta i sveučilišta
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh