« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
TOLIKO O 'MJERAMA'

Uvoz mliječnih prerađevina nije zabranjen

Polančec jučer obećao, a Pankretić danas nakon sastanka s europskom povjerenicom rekao kako novca nema.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

poljoprivreda

,

Božidar Pankretić

,

mliječni proizvodi

,

prosvjed mljekara

,

Mariann Fischer-Boel

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić danas je izjavio kako Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, već se radi samo o siru gaudi na kojeg bi se mogle uvesti veće uvozne carine.

"Nema zabrane uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je Pankretić na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskom povjerenicom Mariann Fischer Boel održanoj u sklopu međunarodne konferencije Poljoprivreda i proširenje, te dodao da se radi samo o siru gaudi, na kojega bi se mogle uvesti veće uvozne carine.

Uvođenje privremene mjere zabrane uvoza mliječnih proizvoda, posebice sira, jučer je najavio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec nakon razgovora predstavnika Vlade i poljoprivrednika, no očito nije znao da će iz Europe pristići 'preporuka' vidljiva iz izjave povjerenice Fischer Boel koja je danas rekla kako "zatvaranje granica ili postavljanje zabrana ne bi bilo usklađeno s hrvatskim obvezama", a i Svjetska trgovinska organizacija (WTO) obično ocjenjuje da takvi potezi narušavaju tržišno natjecanje.

Fischer Boel je također naglasila da je ključno mijenjati sustav isplate poljoprivrednicima. U okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) 2003., pojasnila je, uveden je novi način potpore poljoprivrednicima koji nije vezan uz količinu proizvodnje.

Dodala je također da poteškoće u mliječnom sektoru nisu hrvatski ili europski problem već su globalno cijene niže nego ranije. Pritom, otkupne cijene u Hrvatskoj dvostruko su više nego u EU jer su i proizvodne cijene niže u EU, naglasila je povjerenica.

Na pitanje predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića jesu li potpredsjednici vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec poljoprivrednicima obećali nešto što ne mogu ispuniti, Pankretić je kazao: "Ne vjerujem da bi obećali nešto što ne mogu ispuniti. Ministarstvo poljoprivrede novaca nema, sav novac koji je imalo raspoređen je najpravičnije što smo mogli, a ako je netko dao obećanje, onda valjda ima novac".

12.06.2009. 15:38:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh