« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
drugačiji prosvjed

Podijeljeno 10 tona povrća na Dolcu

Ogorčeni povrćari pronašli svoj oblik otpora politici Vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zlatko Kunović)
Više o

Zajednica udruga hrvatskih povrćara

,

besplatno povrće na Dolcu

Ratari su bijesni jer se o njihovim zahtjevima nije ni razgovaralo, mljekari su tek na putu kući shvatili da ih je Vladin dinamični duo Kosor - Polančec izvozao i da od zabrane uvoza sira nema ništa, a HSS i dalje viče kako na računima Ministarstva poljoprivrede caruju pauci jer je blagajna prazna.

Povrćari su često na repu svih tih događanja, no i njima je dozlogrdilo. Zajednica udruga hrvatskih povrćara već je nekoliko puta službeno protestirala, čak i pisala Ministarstvu vanjskih poslova o ilegalnom uvozu voća i povrća, nepravilnostima pri pregledu uvoza i lošoj kategorizaciji, no i dalje se ne događa ništa.

Uzmimo primjer jednog od velikih trgovačkih lanaca, koji i nije poznat po pretjerano kvalitetnom voću i povrću, na čijim deklaracijama za, primjerice, mrkvu uredno piše: Zemlja podrijetla: Sjeverna Koreja?! Logika uvoza mrkve iz Pyongyanga stvarno nije pretjerano jasna.

Povrćari su na svoj problem odlučili ukazati na fin način, podjelom ogromnih količina svježeg domaćeg povrća na glavnoj zagrebačkoj tržnici. Oduševljenju stalnih gostiju Dolca nije bilo kraja, a odmah su počeli raditi i telefoni kako bi se opskrbilo za nula kuna.

Hoće li zahtjev povrćara da se uspostavi kontrola nad potporama koje dobivaju proizvođači koji rade veliki promet u prodaji voća i povrća, a nisu u sustavu PDV-a iako bi po prometu morali biti na ovaj način dobiti na snazi, ne može se odmah procijeniti, no sigurno je da su nakupci danas bili prilično ljuti, jer išlo je samo domaće, i to besplatno.

Organizatori prosvjeda tvrde kako su dobro organizirani i da će ovakva akcija, u kojoj je danas sudjelovalo 8 od ukupno 12 udruga Zajednice uskoro biti organizirana i na drugim velikim tržnicama hrvatskih gradova.

13.06.2009. 13:06:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh