« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
U 4 KORAKA

Praktične metode smirivanja uma

Ponekad se može dogoditi da nam um kuha od svih problema svakodnevnog života, a to povlači za sobom frustracije...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

mir

,

meditacija

,

um

To se događa unutar nas, a unatoč tome ne možemo prestati stvarati takve misli, niti ih znamo kako ih zaustaviti. Ipak, sljedeća četiri koraka predlažu metode smirivanja uma koristeći aspekte tradicionalne budističke meditacije i zen budizma. Također se oslanjaju na kognitivnu biheviorističku terapiju i njezinu težnju ka neuroplastičnosti mozga, tj. da možemo koristiti um kako bi psihološki oblikovali strukturu našeg mozga, nakon čega bi, tijekom vremena postigli kontrolu nad mislima.

1. Uzmite si vremena i prostora - prvi korak u smirivanju uma jer univerzalan u praksi meditacije: osiguravanje mjesta i vremena kako biste je mogli provoditi. Dobit ćete iz nje upravo onoliko koliko i uložite, stoga pokušajte pristupiti iskreno. Odredite si neko doba dana, vremenski period (npr. 15 min) i mjesto gdje ćete prakticirati vašu meditaciju i toga se pridržavajte.

2. Odredite ciljeve - sljedeći korak jest postavljanje realnih ciljeva, tj. smirivanje uma bez obzira na probleme kako bismo mogli bolje i lakše obavljati naše svakodnevne obaveze i generalno uživati u životu.

3. Usmjerite koncentraciju - ovo je već zahtjevniji korak. U ovom koraku morat ćete se fokusirati na neku stvar kao što je disanje, stalan zvuk, riječ itd. Ovo će biti vaš fokus prilikom razvijanja vještina koncentracije, kao i vaš vodič kada va misli odlutaju.

4. Prakticirajte smirivanje uma - ovaj posljednji korak zahtjeva da shvatite praksu svjesnosti. Veliki Theravada redovnik Nyanaponika to ovako objašnjava: "Svjesnost je jasna predodžba onoga što se dešava u nama i oko nas u trenutku percepcije." Svjesnost je vještina koja vam omogućuje da izađete izvan sebe i sagledate misli koje vas muče racionalnošću promatrača izvana. Gledate ih onakvima kakve jesu i u tom trenutku one gube svoju moć nad vama.


01.05.2010. 20:31:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.05.2010. 20:59
    postoji jednostavna vježba za utišavanje uma: zatvorite oči, upitajte se 'o čemu ću slijedeće razmišljati' i pozorno promatrajte što se događa...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh