« Kazalište
objavljeno prije 2 godine
PREDSTAVE

Praizvedba predstave "Happy End" 22.4. u Kerempuhu

Praizvedba predstave “Happy End” (ili Putovanje kroz maštu Mašinu) Nikole Zavišića i Dore Golub održat će se u petak, 22. travnja 2022. u 20:00 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Happy End
Happy End (Jelena Janković)
Više o

premijera

,

predstave

,

Kazalište Kerempuh

,

predstava Happy End

Dramaturško - redateljski koncept ove predstave u središte svog interesa postavlja suvremenu junakinju Mašu, mladu ženu u ranim tridesetim godinama života, visokoobrazovanu i kreativnu, ali i nezaposlenu i bolno usamljenu.

Naime, Maša se naoko slučajnim, sasvim proizvoljnim odabirom nađe u ulozi protagonistice vlastitog kazališnog putovanja, iščekujući kao njegov ishod „sretan kraj", poslovično tipičan za žanr romantičnih komedija, ili komedija kao takvih. Kad shvati da ju je kazališna „mašinerija za proizvodnju snova" odabrala kao junakinju svoje igre i/li eksperimenta, Maša se ponada da će u fikciji pronaći zasluženo mjesto koje nije našla u stvarnosti, ali i ispuniti jednu od najvećih osobnih želja: želju za istinskom romansom i doživljajem prave ljubavi.

U tom začudnom, snolikom, pa čak i idiličnom novom svijetu u koji upada poput kakve moderne Alise u zemlji čudesa, Maša susreće niz šarolikih likova te, što je još važnije, konačno postaje protagonistica vlastitog narativa, i shvaća da uopće nije tako obična, nezanimljiva i prosječna kako je o sebi prethodno mislila. Teško bi se, uostalom, i mogla požaliti kad na svojem putovanju pleše uz vedre i nostalgične zvuke italo disco glazbe i sudjeluje u prizorima iz omiljenih filmova, dok je iza svakog ugla iščekuje neko novo nadrealno iznenađenje...

Predstava Happy End tematizira borbu usamljenog modernog pojedinca za stvarniji, autentičniji život unutar bespoštednog društvenog mehanizma koji počesto zaista podsjeća na okrutnu simulaciju. Je li sretan kraj moguć, i zašto ga očekujemo? Jesmo li protagonisti svojih priča, ili tek sporedni likovi u igricama vladajućih struktura? Glavni lik ove predstave na ta će pitanja hrabro dati odgovor jedinim oružjem koje joj je preostalo: kreacijom vlastitog svijeta, nauštrb onog koji joj je nametnut.

U predstavi igraju Mia Anočić Valentić (Maša), Anita Matić Delić, Dražen Čuček, Josip Brakus, Josipa Anković i Ozren Opačić.

Redatelj, koscenograf i oblikovatelj svjetla je Nikola Zavišić, koji s dramaturginjom predstave Dorom Golub supotpisuje i tekst i koncept. Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf i autor video materijala Filip D. Mikić, autori glazbe Willem Miličević i Melita Lovričević, a koreografkinja je Anja Đurinović. 

08.04.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh