« Kazalište
objavljeno prije 3 mjeseca i 20 dana
HNK

Praizvedba drame "Nestajanje" Tomislava Zajeca u HNK

Dramski tekst "Nestajanje" Tomislava Zajeca, dobitnik druge nagrade na natječaju "Marin Držić" za najbolje dramsko djelo za 2021. godinu, bit će praizveden 19. siječnja u HNK u Zagrebu u režiji Dore Ruždjak Podolski

Prva pretpremijera godine
Prva pretpremijera godine (Arhiva)
Više o

drama

,

praizvedba

,

Tomislav Zajec

,

predstava Nestajanje

Dramski tekst "Nestajanje" Tomislava Zajeca priča je o suvremenoj obitelji koja naoko djeluje skladno, no ispod površine se naziru pukotine koje polako otkrivaju što se dogodilo u prošlosti. Karlo (Krešimir Mikić), ugledni znanstvenik i uzoran suprug i otac, krije svoju pravu, predatorsku prirodu. Njegov krimen otkriva se kroz odnos s Markom (Marin Klišmanić), dječakom oštećenog sluha koji se polako pretvara u osobu koja nestaje.

Komentar redateljice Dore Ruždjak Podolski

"Nestajanje je najkompletniji tekst Tomislava Zajeca. Njegova dramaturgija isprepliće scene, emocije i stanja koja se usidruju u lica. Više je likova prisutno na sceni, ali ona nisu nužno u istom prostoru, a kamoli vremenu. To je uvijek veliki izazov za redatelja, ali u ovom slučaju mi je bilo najmanji problem naći uporište u Zajčevim zadatostima.

Komad se bavi tajnama koje nosimo u sebi, društvenim i socijalnim maskama i koliko su nam zapravo važne te što se događa kada maske nužno padaju u vodu. Govori i o poremećaju ličnosti i devijacijama. Kako bi glumci i cijeli umjetnički tim shvatili svijet terapeutike, u procesu im je pomogla i klinička psihologinja Iva Žegura.

Zajec je napisao izvanredno sva ženska lica. Osobno sam se pronašla u svakoj od njih. Žene su u ovom slučaju zapravo žrtve okolnosti, a Zajec im daje točno onu poziciju koju danas imaju u društvu.

Sukob dva muška lika, Karla i Marka, toliko je jak da mi se čini da takav muški duel u dramskoj literaturi nismo imali od Gospod Glembajevih."

Praizvedbom ovoga teksta koji je dobio drugu nagradu „Marin Držić" za najbolje dramsko djelo za 2021. godinu Drama HNK u Zagrebu nastavlja predstavljati autore koji se sustavno i bez uljepšavanja bave našom svakodnevicom te otvaraju važna pitanja o ljudskim poremećajima i traumama za koje kao društvo često nemamo razumijevanja.

07.01.2024. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh