« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEOČEKIVANI OBRAT

Povrće uzgojeno uz pomoć pesticida sadrži više vitamina?

Organski pristup vrtlarstvu koji izbjegava upotrebu kemikalija neće uzgojiti zdravije ili ukusnije povrće

Fotografija vijesti
Više o

vitamini

,

organski uzgoj

,

organska hrana

,

povrće

,

pesticidi

Kako sugerira kontroverzna studija magazina "Which? Gardening", proizvodnja povrća koja koristi moderne umjetne metode mogla bi biti bolja. Tvrdnje, koje će uznemiriti proizvođače i potrošače koji vjeruju u prirodnu, organsku hranu, baziraju se na 2-godišnjoj studiji.

Naime, brokula koja nije uzgojena organskim putem sadržavala je znatno veće količine antioksidansa u odnosu na organski uzorak. Antioksidansi su korisne kemikalije koje poboljšavaju opće zdravlje i smanjuju rizik od raka.

Istraživanje je također otkrilo da neorganski krumpir sadrži više vitamina od organskih plodova, a stručnjaci za procjenu okusa otkrili su da neorganska rajčica ima bolju aromu nego organski uzorci. No ovo nije prvi put da je organska hrana prošla loše prilikom analize. 2009. FSA (Britanska agencija za kvalitetu hrane) objavila je izvješće u kojem navodi kako nema bitnih prednosti u konzumiranju organske hrane. Naravno, radilo se o organskoj poljoprivredi, ne o uzgoju u vlastitom vrtu.

23.02.2011. 09:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dora
    23.02.2011. 12:22
    hahah, baš me zanima tko je financirao istraživanje
  2. avatar
    la
    23.02.2011. 17:40
    Da, zna se tko je financirao istraživanje. Čak da je i tako, nikoga ne brine prisutnost pesticida u hrani? radije jedem organsko i slabije nego napucano pesticidima
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh