« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZDRAVA PREHRANA

Mitovi o masnoći i kolesterolu

Tijelu za normalno funkcioniranje trebaju masnoće i kolesterol, a tzv. light proizvodi nisu nužno najzdraviji izbor

Tijelo
Tijelo (Free Digital Photos)
Više o

zdrava prehrana

,

masnoće

,

kolesterol

,

povišeni kolesterol

,

zdravstveni mitovi

U nastojanju da jedemo zdravo, često zaboravljamo na dobre masnoće i važnost kolesterola. Vrijeme je da srušimo neke mitove i prestanemo brinuti o postocima.

Mit: Zdrava prehrana je prehrana bez masnoća

Istina: Dnevno bismo u organizam trebali unijeti između 25 i 35% kalorija iz "masnog" izvora. Tijelo bez masnoća ne može proizvesti esencijalne nezasićene masne kiseline.

Mit: Dobro je jesti hranu s niskim udjelom masnoće

Istina: Tzv. light proizvodi često sadrže više šećera. Od udjela masti važnija je kombinacija masnoća. Izbjegavajte zasićene i trans masne kiseline. Umjesto njih odaberite mononezasićena i polinezasićen masti.

Mit: Jaja su neprijatelji

Istina: Preporučena dnevna količina kolesterola iznosi 300 mg, dok jaja sadrže oko 200 mg što znači da ih ne treba izbjegavati. Jaja su važan izvor proteina.

Mit: Važno je jesti hranu koja snizuje razinu kolesterola

Istina: Istraživanja su dokazala da postoje tvari (poput sterola koje pronalazimo u biljkama) koje snizuju razinu kolesterola. Proizvođači stoga sterolima obogaćuju jogurte, sireve i namaze. Međutim, ne postoje dokazi da ta hrana pozitivno utječe na zdravlje u cjelini.

Mit: Tijelu nisu potrebne masnoće i kolesterol - nikada

Istina: Gotovo svaka stanica u našem organizmu treba kolesterol koji je sastavni dio vanjske membrane koja obavija stanicu. Kolesterol je ishodni spoj iz kojeg nastaju mnogu hormoni i žučne kiseline koje su neophodne za probavu masti i apsorpciju vitamina topivih u uljima.

22.02.2011. 22:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    22.02.2011. 23:03
    u biti su se bolesti kardiovaskularnog sustava povećale histeričnim marketinškim demoniziranjem masnoća u svrhu profita... a masnoće su najbitinije za zdravo funkcioniranje tijela :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh