Mitovi o masnoći i kolesterolu
Tijelu za normalno funkcioniranje trebaju masnoće i kolesterol, a tzv. light proizvodi nisu nužno najzdraviji izbor
U nastojanju da jedemo zdravo, često zaboravljamo na dobre masnoće i važnost kolesterola. Vrijeme je da srušimo neke mitove i prestanemo brinuti o postocima.
Mit: Zdrava prehrana je prehrana bez masnoća
Istina: Dnevno bismo u organizam trebali unijeti između 25 i 35% kalorija iz "masnog" izvora. Tijelo bez masnoća ne može proizvesti esencijalne nezasićene masne kiseline.
Mit: Dobro je jesti hranu s niskim udjelom masnoće
Istina: Tzv. light proizvodi često sadrže više šećera. Od udjela masti važnija je kombinacija masnoća. Izbjegavajte zasićene i trans masne kiseline. Umjesto njih odaberite mononezasićena i polinezasićen masti.
Mit: Jaja su neprijatelji
Istina: Preporučena dnevna količina kolesterola iznosi 300 mg, dok jaja sadrže oko 200 mg što znači da ih ne treba izbjegavati. Jaja su važan izvor proteina.
Mit: Važno je jesti hranu koja snizuje razinu kolesterola
Istina: Istraživanja su dokazala da postoje tvari (poput sterola koje pronalazimo u biljkama) koje snizuju razinu kolesterola. Proizvođači stoga sterolima obogaćuju jogurte, sireve i namaze. Međutim, ne postoje dokazi da ta hrana pozitivno utječe na zdravlje u cjelini.
Mit: Tijelu nisu potrebne masnoće i kolesterol - nikada
Istina: Gotovo svaka stanica u našem organizmu treba kolesterol koji je sastavni dio vanjske membrane koja obavija stanicu. Kolesterol je ishodni spoj iz kojeg nastaju mnogu hormoni i žučne kiseline koje su neophodne za probavu masti i apsorpciju vitamina topivih u uljima.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar