« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
GOTOVO JE?

Povijesni dogovor Grčke i Makedonije

Makedonija i Grčka su riješile višegodišnji spor oko imena. Ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke u Prespi su potpisali dogovor o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija

Republika Sjeverna Makedonija
Republika Sjeverna Makedonija (Shutterstock)
Više o

Makedonija

,

Grčka

"Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri desetljća i o strateškom partnerstvu, zaista smo napravili ogroman posao. Danas privodimo kraju višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprječavao prijateljstvo dvaju naroda. Dogovor donosi korist građanima obje zemlje i stvara novu realnost u regiji", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev. On je istakao da se dogovorom stvara šansa i povijesna mogućnost za pojačanu suradnju dvije susjedne zemlje, za snažnije ekonomske veze i rast i razvoj.

„Ponosni smo na ovaj sporazum. Ponosni smo jer smo ujedinjeni oko rješenja spora i odabrali smo rješenje koje nas ujedinjuje. Kad su mnogi sumnjali, potvrdili smo da je to moguće", rekao je premijer Zaev.

„Pjesma radosti"

Potpisivanju dogovora nazočili su visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini, povjerenik za proširenje Johannes Hahn te predstavnici Ujedinjenih naroda."Započeli smo pisanje nove pjesme ovdje u Prespi. Naš je cilj da se ova pjesma radosti pjeva našim jezikom i vašim jezikom, u našoj zemlji i u vašoj zemlji, od našeg naroda i vašeg naroda. Pjesma koja će proslaviti mir", rekao je grčki premijer Tsipras. On je sporazum nazvao patriotskim, a pozvao je građane obje države da ga prihvate bez predrasuda.

Dokument je potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera u posebno podignutom "šatoru", a delegacija vlade Makedonije je na svečanu ceremoniju s makedonske strane stigla gliserima.

Nakon obraćanja premijera Tsiprasa i Zaeva, sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke bit će nastavljen na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo. Susret na obali Prespanskog jezera prate snažne mjere osiguranja.

Slijedi ratifikacija

Dogovorom Tsiprasa i Zaeva, koji je postignut 12. lipnja, predviđeno je da Makedonija promijeni ime u "Republika Sjeverna Makedonija" uz promjenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane blokirati prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o pristupanju EU.

Dvije strane se obvezuju da će nakon ratifikacije dogovoreno ime i terminologiju koristiti u odnosima sa svim državama i međunarodnim organizacijama. Sporazum dva premijera pozdravile su Europska unija, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.Sporazum bi trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu. Također bi trebao biti ratificiran i u grčkom parlamentu, što je sve skupa proces koji bi mogao potrajati mjesecima.

Dogovor o rješenju spora oko imena Makedonije probudio je i duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Tsiprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

Za danas su na grčkoj strani Prespe najavljeni protesti protivnika dogovora, a i najveća makedonska oporbena stranka VMRO-DPMNE najavila je protestni marš u Bitoli, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Oteševa.

Piše: M. Smajić/DW
18.06.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh