« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KALORIJE NA PRESKOKCE

Postite za zdraviji i duži život

Post djeluje kao okidač gena za opstanak što rezultira zaustavljanjem prijevremene smrti stanica, odnosno odgađa starenje organizma

(Shutterstock)
Više o

hrana

,

starenje

,

prehrana

,

post

Novo američko istraživanje problema pretilosti pokazalo je kako smanjeni unos kalorija, koji se primjenjuje u pravilnim intervalima posta svaki drugi dan, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i raka, a uz to i, logično, pomoći kod gubitka suvišnih kilograma.

"Nakon osam tjedana u kojima su ispitanici postili svaki drugi dan liječnici su primjetili kako im se smanjila razina kolesterola i masti u krvi, a pao im je i tlak. To su glavni indikatori rizika za razna srčana oboljenja što znači da metoda posta pomaže i kod gubitka suvišnih kilograma i kod zdravlja krvožilnog sustava", kaže dr. Krista Varady, voditeljica istraživanja o pretilosti koje je provedeno na Sveučilištu Illinois.

Tijekom trajanja studije ispitanici su u prosjeku izgubili osam posto ukupne tjelesne težine. Ta metoda bi se mogla nazvati 'dan za danom' ili 'post na preskakanje', a sastoji se od izmjenjivanja dana tijekom kojeg se unosi normalna količina hrane i dana tijekom kojeg se jede samo četvrtina normalne dnevne količine hrane.

Liječnici još nisu utvrdili točan razlog zbog kojeg tijelo tako reagira na ovakvu metodu unosa hrane, ali smatraju da ona pozitivno utječe na raspodjelu masti u organizmu. Uz to, dokazano je da utječe na razinu inzulina te tjelesnu temperaturu i razinu stresa, a pokazala se korisnom i za osobe koje pate od astme.

Otkriveno je da post djeluje kao okidač 'gena za opstanak' jer štiti stanice zaustavljajući njihovu prijevremenu smrt što između ostalog znači da odgađa starenje organizma, zaključuju znanstvenici.

03.03.2010. 21:37:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh