« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEMA VIŠE KIHANJA

Preduhitrite alergije uz pomoć peludnog kalendara

Alergija nastaje kao interakcija nasljednih i čimbenika okoliša, a zasniva se na pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na uobičajene čimbenike okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar)
Više o

alergije

,

pelud

,

peludni kalendar

Peludna zrnca čine mali udio ukupnog broja čestica u atmosferi, ali su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava i jedan su od najsnažnijih prirodnih alergena. Klimatske promjene, odnosno globalno zatopljenje koje nastaje kao posljedica povećanih emisija ugljičnog dioksida u atmosferu, utječu na rast biljaka i povećano stvaranje alergogenog peluda.

Najveći je utjecaj povećanih emisija ugljičnog dioksida na povećanje produkcije peluda ambrozije. Dokazano je i da lebdeće čestice manje od 10 μm prisutne u zagađenom zraku, a koje potječu najvećim dijelom od izgaranja goriva, imaju svoju ulogu u prenošenju peludnih zrnaca duboko u dišne puteve.

Karakteristika peludnih alergija je njihovo periodičko pojavljivanje, vezano uz sezonu pojavljivanja određene vrste peluda u zraku. Pritom valja spomenuti da vrste i koncentracije peluda ovise o geografsko-klimatskom području, vegetaciji tog područja i meteorološkim prilikama.

Prva mjera u liječenju alergija je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.
Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena (peludi) preporuča se:

  • izbjegavati boravak i provođenje fizičkih aktivnosti u području bujne vegetacije u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku (u jutarnjim satima)
  • izbjegavati sušenje i provjetravanje odjeće i posteljine vani na zraku
  • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko, najbolje u toku popodneva ili putem klima-uređaja.
03.03.2010. 18:24:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh