« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NAUČITE PJEVATI

Postanite karaoke zvijezda - savjeti za pjevanje za amatere

Volite pjevati, ali se sramite svog glasa? Uz nekoliko trikova i malo vježbe svi možemo postati zvijezde karaoke večeri!

Karaoke
Karaoke (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

karaoke

,

pjevanje

,

glas

,

dijafragma

Svi znamo pjevati - manje ili više. Priznali to ili ne, većina nas pjevuši u automobilu, kupaonici, na koncertima ili tribinama stadiona. Sluh je pitanje talenta, ali i vježbe. Uz nekoliko praktičnih savjeta i osobe s najmanje sluha mogu izvući solidnu izvedbu:

Vježbanje na mirnom mjestu
Glas treba vježbati. Odaberite mirno mjesto s dobrom akustikom. Mogu poslužiti podrumi i garaže ili mjesta na otvorenom bez previše ljudi. Kućne ljubimce, obitelj i susjede ostavite daleko iza sebe.

Zaboravite na cigarete i hranu prije nastupa
Dva sata prije nastupa nemojte jesti tešku hranu. Ukoliko pušite, cigarete ostavite u kutiji i izbjegavajte zadimljene prostore jer se dim loše odražava na glasnice. Obratite pozornost i na odabir pića - najbolja je voda, dok su sokovi previše kiseli, a alkohol isušuje. Ukoliko planirate otpjevati više od jedne pjesme, sa sobom na pozornicu ponesite bocu vode.

Zagrijavanje je neizbježno
Pjevanje je poput neke sportske aktivnosti - bolji rezultati se postižu kada je tijelo zagrijano i spremno na napor. Glasnice počnite zagrijavati najmanje pet (bolje deset) minuta prije nastupa. Izbjegavajte visoke i niske tonove, dovoljno je da tiho pjevušite ispred sebe.

Počnite tiho
Ako se odmah počnete derati, veća je vjerojatnost da ćete izazvati negodovanje publike i opteretiti glasnice. Bolje je početi polako pa postupno povećavati glasnoću nego naglo prelaziti s glasnih dionica na tihe.

Pjevajte dijafragmom
Amateri najčešće pjevaju grlom što nije dobro za glas i glasnice. Pokušajte koristiti dijafragmu i tonovi će vam dobiti na volumenu, a pjevanje će s vremenom postati jednostavnije. Ključno je pritom svladati pravilnu tehniku disanja. Pjevanje dijafragmom zahtjeva dosta vježbanja.

Interpretirajte po svom
Na karaokama često gledamo kako amateri pokušavaju imitirati originalnu izvedbu, što je zapravo još teže od vlastite interpretacije. Umjesto da pokušavate pogoditi "glas" izvođača, koncentrirajte se na sebe, ubacite vlastite emocije u pjesmu, potražite sebe u pjesmi i lakše ćete ju prenijeti publici.

Zabavite se
Perfekcija može bit kontraproduktivna pa se bolja interpretacija uglavnom postiže u opuštenom i veselom stanju. Publika će vas bolje prihvatiti ako vidi da se i sami dobro zabavljate na pozornici.

Pravilno držite mikrofon
Obratite pozornost na udaljenost mikrofona od usta. Oni koji pjevaju tiše moraju držati mikrofon bliže od glasnijih pjevača. Također, mikrofonom se nemojte previše približavati zvučnicima.

22.12.2010. 17:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    wolim te
    24.09.2011. 21:41
    :)
  2. avatar
    Maite
    03.05.2012. 10:27
    Hvala!
    Koje mi karaoke preporucuujes za pocetak
  3. avatar
    Love u :)
    15.02.2013. 12:39
    Ma nista to :P Samo ko ima talenat moze pjevat' lijepo ne moze vam ovo nista pomoci -.-
  4. avatar
    nadrev
    26.03.2013. 00:30
    Gratis, besplatne instrukcije iz pjevanja preko skaype: singing.lessons1
    Slobodno kontaktirajte. Disanje, intonacija, vibracija, fraziranje, dikcija...

    Na skype: singing.lessons1
  5. avatar
    Lara
    10.02.2014. 13:48
    hvala puno !!!! :)
  6. avatar
    Maya Beer
    30.10.2014. 18:14
    Zelim postati zvjezda !
  7. avatar
    Ana
    10.02.2017. 16:24
    Zelim postati zvjezda
  8. avatar
    Mia
    01.03.2017. 20:48
    hvala vam na savjetu ja se nadam da cu jednog dana postati zvijeza!:)
  9. avatar
    Nadin husić
    09.11.2017. 12:08
    Zelim snimiti kavalitetan moj vokal trebam matrice izorginala
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh