« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
TRAŽENJE POSLA

Kako se uspješno nositi s dugotrajnom nezaposlenošću

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sredite svoje misli i usmjeriti vas na pravi put za bolje sutra

Spavanje do podne nikako nije rješenje!
Spavanje do podne nikako nije rješenje! (Shutterstock)
Više o

recesija

,

nezaposlenost

,

zapošljavanje

,

traženje posla

,

kako do posla

Nezaposlenost, posebice ona dugotrajna, puno je više od pukog neimanja zaposlenja ili izvora prihoda, već se radi o jednom sveobuhvatnom i teškom stanju koje na ljude ostavlja čitav niz negativnih posljedica, kako na psihu, tako i na zdravlje.

Kako vrijeme odmiče, nezaposlenost počinje utjecati na naš svakodnevni život te odnose sa prijateljima i obitelji. Što je ona dulja, to je i opterećenje veće i ozbiljnije. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sredite svoje misli i usmjeriti vas na pravi put za bolje sutra.

1. Prestanite kriviti sebe

Ukoliko ste posao izgubili uslijed rezanja troškova u vašoj bivšoj tvrtki, zasigurno ste se koji put zapitali jeste li učinili neki pogrešan potez koji je doveo do toga te zašto su otpustili baš vas, dok su neki vaši kolege ipak ostali raditi. Bilo kako bilo, nikad ne smijete dopustiti da vas ovo razmišljanje obuzme do te mjere da ne možete krenuti dalje zbog osjećaja prevarenosti, ogorčenosti ili bijesa. Osim ukoliko vaš otkaz nije bio zakonit (u kojem slučaju trebate što prije potražiti pravnu pomoć), ponekad tvrtke u problemima jednostavno moraju otpustiti dio ljudi, i ovaj put je ta nesretna sudbina zapala vas. Ne dopustite da vam do obilježi život.

2. Prilagodite životni stil

Osim ako kojim slučajem nemate ušteđenu znatnu količinu novca, gubitak posla vrijeme je da napravite reorganizaciju svojih troškova, bez obzira radi li se o privremenoj ili dugotrajnijoj situaciji. Režite gdje god je to moguće - razmislite trebaju li vam doista flat internet, kabelska sa 100 programa,  pretplata na mobitel i automobil koji puno troši. Sjedite s ostalim članovima obitelji za stol i dogovorite koliko ste spremni žrtvovati se da prebrodite ova krizna vremena.

3. Ne zaboravite se brinuti o svoj tijelu

Dovoljno sati sna, pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost vrlo su važni preduvjeti da vam um ostane bistar, a stres na niskoj razini. Ukoliko se loše hranite, ne vježbate i ne spavate dovoljno, stres koji će vam priuštiti nezaposlenost mogao bi vam potpuno uništiti zdravlje i svaku šansu da opet nađete posao.

4. Pobrinite se i za um

Način na koji ćete ovo napraviti ostavljamo isključivo vama na izbor, ali vrlo je važno da radite nešto za svoj duševni mir, bila to molitva, meditacija, planinarenje, volontiranje ili nešto sasvim deseto. Zapamtite, kad vam život nešto uzima iz ruku, to samo znači da stvara mjesta za nešto veće i važnije.

5. Podijelite osjećaje s okolinom

Razgovarajte o situaciji u kojoj ste se našli sa svima koji su spremni slušati. Nemojte ovaj teret nositi sami. Ljudi su društvena bića i nikad ne znate tko sve može čuti da tražite posao. Imajte na umu da se u Hrvatskoj još uvijek 80 posto poslova dobiva preporukama i poznanstvima (što ne znači nužno da su nelegalni), a ne slanjem online životopisa. Izađite iz kuće i recite svijetu koliko snažno želite početi opet raditi.

6. Napravite raspored

Neka traženje posla bude vaš najvažniji događaj svakog dana. Ipak, način na koji tomu pristupate vrlo je bitan. Ustajte svako jutro kao da idete na posao, otuširajte se, obucite i doručkujte. Nakon toga, krenite u potragu za poslom, pa makar to činili za računalom. Traženje posla je ozbiljan posao i tako ga trebate tretirati. Spavanjem do podne i klikanjem oglasa u pidžami nećete postići ništa. I naravno, vikende i slobodno vrijeme posvetite isključivo svojim najbližima. Želimo vam puno sreće!

09.02.2012. 14:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh