« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
INOVATIVNOST SE ISPLATI

Poslužite voće na privlačan način i djeca će ga jesti dvostruko više

Djeci je puno zabavnije jesti voće iz lubenice, na primjer, nego iz tanjura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

prehrana

,

voće

,

povrće

Ako želite djecu 'natjerati' da jedu više voća možda biste trebali pokušati tako da to isto voće poslužite na atraktivan način.

Nizozemski istraživači analizirali su ponašanje 94 djeteta u dobi između četiri i sedam godina u kontekstu konzumacije voća. Ako se voće posluživalo u vizualno privlačnom obliku, djeca su jela gotovo dvostruko više nego kad im je ono nuđeno na običan način. Vizualno privlačne jagode, grožđe i jabuke ustvari su samo izrezani na komade i nanizani na koktelske štapiće i poslužene u lubenici. Druga skupina istoga voća također je bila nanizana na štapiće, ali poslužena na običnom bijelom tanjuru. Djeca su, naravno, radije jela iz lubenice.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da 'obrnuta psihologija', kad je voće u pitanju, ne pali - zabranjivanjem djeci da jedu voće neće ih se potaknuti da ga jedu više (sa slatkišima je priča pak suprotna).

Istraživačima još nije jasno zašto djeca više vole 'privlačno' voće od 'običnoga'. Kako navode u časopisu Appetite, istraživači sa Sveučilišta Maastricht vjeruju da nije stvar u okusu već u tome što je privlačno dekorirano i posluženo voće jednostavno zabavnije. Škole, roditelji i proizvođači hrane trebali bi iskoristiti ovo istraživanje i nuditi voće, ali i povrće u nekom atraktivnijem obliku, pišu nizozemski stručnjaci.

Oni dodaju kako roditelji uvijek trebaju biti inovativni da djeci ne bi dosadilo ono kako im poslužuju hranu. Isto vrijedi i za proizvođače hrane. Malo truda za velik uspjeh - ako vam djeca nisu ljubitelji voća i povrća pokušajte ga ukrasiti i poslužiti na originalan način. I to je to.

06.05.2010. 15:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nada
    29.07.2013. 09:45
    Vidjela sam već neke ideje kako dekorirati hranu da djeci bude privlačnija. Npr. oblikovati i ukrasiti gotovu hranu na tanjuru kao neko lice s osvjehom, ušima, brkovima, kosom i poslužiti.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh