« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
AGENT ORANGE

Pomoć u sanaciji posljedica američkog ratnog zločina

Korištenje bojnih otrova je zabranjeno ali su Amerikanci još u ratu u Vijetnamu masovno koristili Agent Orange

Ovako su Ameri
Ovako su Ameri "pacificirali" Vijetnam (Arhiva)
Više o

bojni otrov

,

agent orange

,

Vijetnamski rat

Često se govori kako se, nakon stravičnog pokolja Prvog svjetskog rata, bojni otrovi nisu koristili u ratovima "civiliziranih" nacija. Već 1925. se Ženevskom konvencijom zabranila upotreba takvog oružja - ali su Sjedinjene Američke Države usvojile tu konvenciju tek 1974!

Prije toga je američka vojska vodila rat u Vijetnamu i tamošnji vojnici su morali voditi teške i krvave borbe u prašumama te zemlje. Rješenje se činilo jednostavno: prašume zasute smjesom "Agent Orange" koji je u najkraćem vremenu bujnu prašumu pretvarao u mrtvi krajolik uginulih biljaka.

Da li su Amerikanci uopće znali?

"Operation Ranch Hand" - kako se zvala ta vojna akcija zaprašivanja je trajala mjesecima i po Vijetnamu je prosuta golema količina od oko 45 milijuna litara te kemijske smjese. Zapravo je upitno, da li su Amerikanci uopće znali što čine: jedan od glavnih sastojaka tog herbicida je dioksin, sredstvo koje - kako se pokazalo - izaziva rak, uzrokuje teške smetnje dišnog sustava i mijenja nasljedni kod.

Ali službeni Washington još i danas tvrdi kako "nije dokazana" povezanost dioksina sa karcinomom, makar nije oboljelo samo na tisuće Vijetnamaca, nego i brojni američki vojnici. Od posljedica "Agent Orangea" i danas trpe Vijetnamci gdje se, sada već u trećem naraštaju, još uvijek rađaju djeca sa teškim deformacijama. Službeni Vijetnam tvrdi kako možda čak četiri milijuna njenih građana trpi od zdravstvenih tegoba koje bi mogle biti posljedica američkog otrova.

"Zajedno pomičemo brda i doline"

Ipak - i gotovo 40 godina nakon kraja tog krvavog rata, Sjedinjene Američke Države su odlučile pomoći Vijetnamu u čišćenju područja koje je osobito zagađeno tim bojnim sredstvom. Riječ je o području oko zračne luke Da Nang gdje su svojedobno Amerikanci željeli imati sve "čisto", kako bi spriječili napade Vijetnamaca. No sad predstoji golema zadaća očistiti oko 73.000 kubična metra zemlje u okolici gdje je još uvijek visoka koncentracija dioksinom.

Ali kako to obično biva, mnogo je lakše bilo štrcati "Agent Orange" iz aviona, nego sad dekontaminirati to područje. Jedini način za čišćenje jest, metar po metar tla, zagrijati ga na visoku temperaturu kako bi se dioksin raspao na sastavne kemijske dijelove.

Na svečanosti povodom početka dekontaminacije je bio prisutan i veleposlanik SAD u Vijetnamu, David Shear koji je izjavio kako očito "obje strane pomiču brda i doline kako bi učinili prvi korak da zakopaju breme zajedničke prošlosti" i kako se raduje novim zadacima kojim bi se uklonila stara neprijateljstva.

Piše: A. Šubić / DW
10.08.2012. 11:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh