« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NOVO ISTRAŽIVANJE

Koliko Europljani troše droge?

Prvi put u povijesti znanstvenici su napravili izravne usporedbe nezakonitog korištenja droga u devetnaest europskih gradova analizom otpadnih voda

Koliko zapravo Europljani troše droga, sad se zna
Koliko zapravo Europljani troše droga, sad se zna (Arhiva)
Više o

droga

,

zlouporaba droga

,

otpadne vode

Istraživanja o korištenju droga čine važnu osnovu za razvoj učinkovitih politika korištenja droga, kao i za mjerenje učinkovitosti postojeće politike. Prvi put u povijesti znanstvenici su napravili izravne usporedbe nezakonitog korištenja droga u devetnaest europskih gradova prema zajedničkoj analizi uzoraka neprerađenih otpadnih voda.

Do sada su se za mjerenja tog stanja najviše koristila anketna istraživanja. Takva istraživanja su se provodila među različitim segmentima društva, uključujući i one koji odlaze na zabave, ovisnike i opću populaciju. Dodatne informacije su se dobivale iz dokumentacije policije i carine o zapljenama te iz bolničkih i medicinskih podataka.

Ovu novu istraživačku inicijativu vodili su Norveški institut za istraživanje voda NIVA u Oslu i Institut Mario Negri u Milanu, izravno surađujući sa jedanaest europskih istraživačkih instituta. Sudionici istraživanja prikupili su uzorke neprerađenih otpadnih voda iz devetnaest velikih europskih gradova tijekom jednog tjedna u ožujku 2011. godine. Uzorci su analizirani na mokraćne biomarkere kokaina, amfetamina, ekstazija, metamfetamina i kanabisa. Izmjerena je ukupna količina droga koju koriste stanovnici svakog od devetnaest gradova, a zatim su rezultati prilagođeni veličini populacije na koju se odnose.

Podaci pokazuju različite vremenske i prostorne obrasce upotrebe droga u Europi. Kokain se više troši u zapadnoj i srednjoj Europi, a manje u sjevernoj i istočnoj Europi. Visoke količine ekstazija  po stanovniku izmjerene su u nizozemskim gradovima, kao i u belgijskom Antwerpenu te u Londonu. Općenito, količine kokaina i ekstazija bile su znatno povišene tijekom vikenda u odnosu na ostale dane u tjednu. Po stanovniku su najveće količine metamfetamina zabilježene u Helsinkiju, Turku, Oslu i Budweisu, dok je potrošnja kanabisa po stanovniku slična u cijeloj Europi.

Dr. Kevin Thomas, voditelj istraživanja na institutu NIVA, koordinirao je zajednički istraživački projekt i smatra da su mjerenja vode iz kanalizacije važan dodatak metodama koje se danas već koriste.

"Uvijek će biti nekih neizvjesnosti o pouzdanosti rezultata istraživanja na osnovi anketnog upitnika", rekao je on. "Međutim, naša metoda istraživanja temeljena na analizi kanalizacijskih uzoraka europskih gradova daje vrlo precizne i pouzdane rezultate o ukupnoj količini droga koje se koriste. Kroz istraživanje vode iz kanalizacije,možemo utvrditi koliko je veliko tržište droga u gradu. Također se mogu brzo izmjeriti promjene u potrošnji droga tijekom vrlo kratkog vremena, na primjer nakon policijskog pretresa ili carinske zapljene. Naša metoda je primjenjiva bilo gdje. Imamo potencijal da, uz primjereno financiranje, prvi put bolje razumijemo činjenice o nezakonitoj uporabi droga u svijetu," dodaje Thomas.

Gert-Jan Geraeds, izvršni izdavač časopisa Environmental Science & Ecology koji izdaje Elsevier,  kaže da se "ne može podcijeniti važnost čvrstih znanstvenih osnova za razvoj učinkovitih politika protiv narkomanije. Istinski sam impresioniran ovim međunarodnim, zajedničkim duhom koji je vodio ovu obećavajuću novu metodu kako bi podržala taj znanstveni pristup. U ovom istraživanju sve dolazi zajedno: znanost i politika, na lokalnoj razini i s globalnim značajem".

Izvor: znanost.com

09.08.2012. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh