« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MINUTA VIŠE

Pomaknuta kazaljka sata koji najavljuje smak svijeta

Nade znanstvenika u mir na Zemlji nakon pada Željezne zavjese brzo su uništene

Pomaknuta kazaljka sata koji najavljuje smak svijeta
Pomaknuta kazaljka sata koji najavljuje smak svijeta (Getty Images)
Više o

sudnji dan

,

smak svijeta

,

Doomsday Clock

Izgledi čovječanstva da ratovi, atomske bombe i globalno zatopljenje neće uzrokovati smak svijeta popravili su se za točno jednu minutu.

Kazaljka sata koji najavljuje kraj života na Zemlji pomaknuta je na šest minuta od pomoći, a znanstvenici su optimističniji i po pitanju klimatskih promjena.

Ideja o satu Sudnjeg dana rodila se 1947. među znanstvenicima okupljenih oko magazina "The Bulletin of the Atomic Scientists".

Poruka sata je da se čovječanstvo nalazi samo nekoliko minuta od ponoći, pri čemu ponoć predstavlja uništenje nuklearnim oružjem, klimatskim promjenama i nastalim tehnologijama.

Lawrence Krauss, glasnogovornik magazina i organizacije kojoj pripada 19 dobitnika Nobelove nagrade, rekao je povodnom jučerašnjeg pomicanja: "Sat smo pomaknuli za samo jednu minutu što ukazuje na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo."

"Doomsday Clock" prilikom uvođenja postavljena je na sedam minuta do pomoći. Kad se Sovjetski Savez domogao atomskog oružja, sat je pomaknut na tri minute, a pojavom hidrogenske bombe na samo dvije minute do ponoći.

Pad Berlinskog zida doveo je do pomicanja sata na 17 minuta do ponoći, ali su nade znanstvenika u mir na Zemlji nakon pada Željezne zavjese brzo uništene.

"Razočarani smo što se naša vjera u mir nije ostvarila, ali smo sada ponovno optimistični. Postoje konkretni planovi o smanjenju naoružanja, a svjetski lideri sve više razgovaraju o klimatskim promjenama. Međutim, atomsko oružje i dalje je u stanju razoriti cijeli svijet za samo nekoliko minuta", upozorava Krauss.

15.01.2010. 09:42:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stem cell benefits
    11.09.2010. 04:11
    Stvari idu svojim tokom i na kraju će većina stanovništva platiti glavom ono što budale slože.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh