« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TV PROPOVJEDNIK:

"Pakt s vragom" odgovoran za potres na Haitiju

POGLEDAJTE VIDEO - Komentari konzervativnog evangelika izazvali su pravu buru u američkim medijima

Pakt s vragom odgovoran za potres na Haitiju
Pakt s vragom odgovoran za potres na Haitiju (Getty Images)
Više o

Pat Robertson

,

Haiti potres

Konzervativni američki TV propovjednik, evangelik Pat Robertson, u srijedu je za katastrofalni potres na Haitiju okrivio "pakt s vragom", koji su Haićani prema legendi sklopili kako bi porazili francuske kolonizatore u 18. stoljeću.

Nakon što su znanstvenici objasnili da je potres izazvao tektonski rasjed na kojem leži Haiti, pastor Robertson ponudio je i crkveno tumačenje uzroka.

"Nešto se davno dogodilo na Haitiju, i ljudi možda ne žele govoriti o tome", rekao je Robertson u svojoj emisiji na TV postaji Christian Broadcasting Network. "Oni su bili pod francuskom čizmom... okupili su se i sklopili pakt s vragom. Rekli su 'služit ćemo ti, ako nas oslobodiš Francuza'".

"Istinita priča. A vrag je rekao 'OK, dogovoreno'. Sve od tada oni su prokleti i događa im se jedna stvar za drugom", rekao je Robertson.

Njegovi komentari izazvali su pravu buru u američkim medijima i na internetu pa je nekoliko sati poslije uredništvo Robertsonove TV emisije "700 Club", izdalo priopćenje u kojem objašnjava njegove izjave.

U priopćenju se navodi da se komentari temelje na "pobuni robova iz 1791., o kojoj su se vodile velike rasprave, u kojoj su robovi navodno sklopili slavni pakt s vragom u zamjenu za pobjedu nad Francuzima".

Povijest je u kombinaciji s užasnim stanjem zemlje, vodila brojne teologe i crkvene figure tijekom stoljeća da vjeruju kako je zemlja prokleta, dodaje se u priopćenju.

Također je istaknuto suosjećanje pastora s narodom Haitija i njegovi pozivi na molitvu. Haićanski ustanak smatra se jednom od rijetkih uspješnih pobuna robova u povijesti. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 09:03:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh