« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PRANJE NOVCA?

Pokrenuta istraga protiv čelnika vatikanske banke

Predsjednika vatikanske banke Ettorea Gottija Tedeschija talijanske vlasti sumnjiče za pranje novca

Vatikan
Vatikan (Getty Images)
Više o

pranje novca

,

Vatikanska banka

,

hajdučko srce

Talijanske vlasti vode istragu protiv predsjednika vatikanske banke, Zavoda za vjerske poslove (IOR), zbog sumnje u pranje novca, javile su agencije pozivajući se na sudske vlasti.

Predsjednik banke Ettore Gotti Tedeschi i još jedan neimenovani visoki dužnosnik IOR-a nalaze se pod istragom odvjetništva u Rimu, javila je ANSA. Porezne vlasti također su "preventivno" oduzele 23 milijuna eura položenih na IOR-ov račun rimske podružnice banke Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu, javlja agencija.

>>Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina?

Istražitelji provjeravaju navodne povrjede zakonskih odredaba o sprječavanju pranja novca, po kojima banke moraju izvješćivati vlasti o svim transakcijama novčarskih ustanova sa sjedištem izvan EU-a, poput IOR-a. IOR, koji ima sjedište u Vatikanu, upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruga.

IOR je bio veliki dioničar talijanske banke Banco Ambrosiano, propast koje je 1982. izazvala velik skandal zbog sumnje u povezanost s organiziranim kriminalom.

Protiv tadašnjeg čelnika IOR-a nadbiskupa Paula Marcinkusa vođena je istraga, ali je on kao vatikanski prelat bio zaštićen diplomatskim imunitetom.(hina/metro-portal)

21.09.2010. 17:14:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh