« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SKRIVENO BOGATSTVO

Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina?

Milijarde na bankovnim računima, nekretnine na najboljim lokacijama i umjetnine neprocjenjive vrijednosti u vlasništvu su Katoličke crkve

Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina?
Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina? (Shutterstock)
Više o

Vatikan

,

Katolička crkva

,

pranje novca

,

Vatikanska banka

,

hrabri mladić

Jedna od najbolje čuvanih tajni je stvarno bogatstvo Vatikana, a još veći misteriji vrte se oko podrijetla novca zbog gotovo nevjerojatne netransparentnosti Vatikanske banke. Optužbe za pranje novca i povezanost s mafijom stare su gotovo kao i sama Crkva, dok dokaza nema ili ih se ne priznaje.

Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi izdao je knjigu o novčanim tokovima Vatikana, a saznanja temelji na tajnom arhivu u kojem je pronašao dokumente koji otkrivaju kontroverzne transakcije Crkve. Spise mu je 2003. nakon smrti ostavio prelat Renato Dardozzi, viši crkveni dostojanstvenik koji je svojedobno radio u Vatikanskoj banci.

Vatikanska banka optužena za pranje novca

"Dardozzi je fotokopirao preko 4000 protokola, transakcija, brojeva bankovnih računa i bilježaka sa sastanaka. Dokumenti pokazuju da je Vatikan 90-ih u velikom stilu prao novac, gradonačelnik Palerma koji je osuđen zbog suradnje s mafijom posjeduje nekoliko bankovnih računa u Vatikanu, a na razne papine račune uplaćivale su se goleme svote novca", napisao je Nuzzi u svojoj knjizi 'Vatican Ltd'.

Vatikan ne plaća porez

Kongregacija za evangelizaciju naroda tako godišnje dobiva nekoliko milijuna eura iz nepoznatog izvora. Netransparentno je i poslovanje raznih ureda poput Prefekture za ekonomske poslove Svete Stolice. Neovisno o navedenim uredima pak posluje Vatikanska banka (Istituto per le Opere di Religione - IOR)  koja je pod izravnim nadzorom pape, a u kojoj bi račune smjeli imati samo crkveni dostojanstvenici. Nuzzi je otkrio da Vatikan krši vlastite propise te da su računi ipak dostupni određenom broju privatnih osoba koje tako uživaju u povlasticama - oslobođeni su plaćanja poreza.

Nezamislivo bogatstvo nepoznatog podrijetla

Optužbe za netransparnetnost papu Benedikta XVI nisu ostavile ravnodušnim. Nakon više od 20 godina smijenjen je direktor banke kardinal Angelo Caiola, a na njegovo mjesto je došao Ettore Gotti Tedeschi, profesor financija na katoličkom Sveučilištu u Milanu i član kontroverznog Opus Dei-ja.

Procjenjuje se da Vatikan posjeduje tonu i pol čistog zlata, oko 12 milijardi eura, udjele u komercijalnoj banci UniCredito, umjetnine neprocjenjive vrijednosti, povijesne dokumente u tajnim trezorima i nekretnine diljem svijeta na najboljim lokacijama. Nuzzi tvrdi da papi pripada trećina današnjeg Rima, a od zanemarive vrijednosti nije ni zemljište na kojem se usred Manhattana nalazi Crkva svetog Patrika.

Postavlja se pitanje kako je Vatikan stekao svo to bogatstvo, pogotovo uzme li se u obzir pretpostavka (Nuzzi) da je većina novca akumulirana u 20. stoljeću?

28.08.2010. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh