Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2010. 17:14:28
PRANJE NOVCA?

Pokrenuta istraga protiv čelnika vatikanske banke

Predsjednika vatikanske banke Ettorea Gottija Tedeschija talijanske vlasti sumnjiče za pranje novca

Vatikan
Vatikan (Getty Images)

Talijanske vlasti vode istragu protiv predsjednika vatikanske banke, Zavoda za vjerske poslove (IOR), zbog sumnje u pranje novca, javile su agencije pozivajući se na sudske vlasti.

Predsjednik banke Ettore Gotti Tedeschi i još jedan neimenovani visoki dužnosnik IOR-a nalaze se pod istragom odvjetništva u Rimu, javila je ANSA. Porezne vlasti također su "preventivno" oduzele 23 milijuna eura položenih na IOR-ov račun rimske podružnice banke Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu, javlja agencija.

>>Koliko se prljavog novca krije iza vatikanskih zidina?

Istražitelji provjeravaju navodne povrjede zakonskih odredaba o sprječavanju pranja novca, po kojima banke moraju izvješćivati vlasti o svim transakcijama novčarskih ustanova sa sjedištem izvan EU-a, poput IOR-a. IOR, koji ima sjedište u Vatikanu, upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruga.

IOR je bio veliki dioničar talijanske banke Banco Ambrosiano, propast koje je 1982. izazvala velik skandal zbog sumnje u povezanost s organiziranim kriminalom.

Protiv tadašnjeg čelnika IOR-a nadbiskupa Paula Marcinkusa vođena je istraga, ali je on kao vatikanski prelat bio zaštićen diplomatskim imunitetom.(hina/metro-portal)

21.09.2010. 17:14:28
http://metro-portal.hr/pokrenuta-istraga-protiv-celnika-vatikanske-banke/48393/