« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
REVOLUCIJA U LIBIJI

Počeo sudski proces Gadafijevim lojalistima

Petnaestak odvjetnika koji brane 41 optuženog za urotu protiv libijske revolucije osporava održavanje procesa na vojnom sudu jer su većina civili

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

urota

,

vojni sud

,

revolucija u Libiji

Prvi proces pristašama bivšeg režima Moamera Gadafija počeo je u nedjelju na vojnom sudu u Bengaziju na kojem će se suditi 41 optuženom za urotu protiv libijske revolucije, javlja Hina.

"Počinje prvi proces povezan s revolucijom od 17. veljače", rekao je sudac Ali Hamdi na početku suđenja popraćenog jakim mjerama sigurnosti.

Petnaestak odvjetnika koji brane optužene osporava održavanje procesa na vojnom sudu, pošto su optuženi većinom civili.

Pobornici Gadafija su optuženi za "podržavanje bivšeg režima protiv libijske revolucije" pokrenute 17. veljače, za "zločinačko udruživanje" i pomaganje zatvorenicima u bijegu.

Nakon vijećanja je sud odlučio proces odgoditi do 15. veljače, na traženje obrane.

Optuženi su uhićeni krajem srpnja u Bengaziju nakon napada bivših libijskih pobunjenika na skupinu pobornika bivšeg režima, pri čemu je poginulo 15 ljudi, među kojima 4 bivša pobunjenika.

Dužnosnici Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) su tada rekli da se nekoliko ratnih zatvorenika bjegunaca nalazi u toj oružanoj skupini u jednoj tvornici.

U hangaru se nalazilo sedam vozila sa strojnicama, velikom količinom eksploziva koje je skupina kanila upotrijebiti u atentatima autobombama u Bengaziju, prema istim izvorima.

Proces se održava u trenutku kada od organizacija za zaštitu ljudskih prava stižu sve oštrije kritike na račun milicija, uglavnom bivših pobunjenika zbog mučenja zatvorenika, većinom vjernih bivšoj vlasti.

 

Prošlog tjedna su Amnesty International i Liječnici bez granica, kritizirali mučenja, ponekad do smrti, zatvorenika, a vlasti su u četvrtak obećale istragu o tim aferama.

 

I Ujedinjeni narodi su uprli prstom na "revolucionarne brigade" optužene da drže tisuće zatvorenika u tajnim zatvorima.

 

Prema podacima nevladinih organizacija u Libiji ima oko 8.500 zatvorenika u 60-ak zatvora.

 

U rujnu je Human Rights Watch pozvao libijske vlasti da prekinu samovoljna zatvaranja i loše postupanje sa zatvorenicima u Libiji i da potaknu pravosudni sustav. U studenom je NTC najavilo usvajanje zakona o tranzicijskom pravosuđu.

05.02.2012. 19:40:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    06.02.2012. 11:33
    eto prilike da isporučimo Mesića
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh