« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
VOJNA SURADNJA

NATO savez protiv smanjenja proračuna

"Saveznici će produbiti suradnju sljedećih godina. To je jedino rješenje budući da se sve zemlje sučeljavaju s gospodarskim teškoćama i moraju smanjiti vojne izdatke", rekao je Rasmussen

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

vojska

,

NATO

,

kriza

,

suradnja

Gospodarska kriza ponovo je potaknula raspravu o potrebi Europljana da vojno surađuju kako bi nadomjestili smanjenje vojnog proračuna i djelomično povlačenje Amerikanaca, ali čini se da će postojeće teškoće biti teško svladati, javlja Hina.

"Razdioba", "solidarnost" i "suradnja" riječi su koje su ovog vikenda najčešće izgovarali europski i američki čelnici okupljeni na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

"Saveznici će produbiti suradnju sljedećih godina. To je jedino rješenje budući da se sve zemlje sučeljavaju s gospodarskim teškoćama i moraju smanjiti vojne izdatke", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

To se smanjenje u 2011. dodatno ubrzalo u Europskoj uniji, gdje su ukupni vojni troškovi pali na oko 180 milijarda eura, po procjeni, a prije pet godina su iznosili više od 200 milijarda.

Tomu se pridodaje utjecaj novih strateških prioriteta SAD-a koji će povući dvije od svojih četiriju brigada na starom kontinentu.

U tom smislu pokrenuta su dva programa za promicanje suradnje: NATO-ov "Smart defense" (Pametna obrana) i EU-ov "Pooling and sharing" (Udruživanje i razmjena).

Prvi se prometnuo u poznat slogan Sjevernoatlantskog saveza koji želi sačuvati jedinstvo svojih 28 članica, dvadeset godina nakon hladnog rata u kojemu je nastao.

Inicijativa EU-a, pokrenuta bez puno buke, polazi od činjenice da "europske zemlje moraju više paziti kako se troši novac namijenjen u vojne svrhe", rekla je Claude-France Arnould, direktorica Europske obrambene agencije.

No suradnju na vojnom polju uglavnom otežava "strah od gubitka suvereniteta i slobode djelovanja koji se može prevladati samo jakim povjerenjem između zemalja", po riječima britanskog ministra obrane Philipa Hammonda.

Primjer tomu je rat u Libiji. Premda ga je vodio NATO, vojna operacija oslanjala se na kapacitete tek nekoliko zemalja, SAD je ograničio svoje sudjelovanje a Njemačka je odbila sudjelovati, zbog čega se javio problem korištenja zrakoplova-radara Awacsa stacioniranih na njezinu području.

Francois Heisbourg, predsjednik IISS-a (Međunarodni institut za strateško istraživanje) misli da "ove projekte treba poduprijeti ne zanoseći se iluzijama, jer su ograničenja brojna".

Jedno od njih je blokada Britanaca koji su skloniji NATO-u negoli europskoj obrani. "Razmišljati o europskoj obrani bez Velike Britanije je kao da razgovaramo o zajedničkoj valuti bez Njemačke", istaknuo je Heisbourg.

I izvršni direktor Airbusa Thomas Enders izrazio je sumnju u takve inicijative o kojima se razgovaralo i prije dvadeset godina.

"Razmišljajte nasitno!", upozorio je u Muenchenu, pozivajući čelnike da daju prednost suradnji između dviju ili triju zemalja koja je djelotvornija od "multilateralnih programa koji su nerijetko kaotični".

05.02.2012. 17:14:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh