« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
VELIKA BRITANIJA

Počela treća istraga o sudjelovanju u ratu u Iraku

Ključno je istražiti je li napad na Irak bio legalan, ali rezultate istrage objavit će se tek nakon parlamentarnih izbora 2010.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Gordon Brown

,

Tony Blair

,

rat u Iraku

,

istraga

Treća po redu službena istraga o britanskom sudjelovanju u iračkome ratu počela je u utorak i trebala bi pružiti cjelovitu sliku koja bi mogla biti i neugodna za britansku vladu uoči parlamentarnih izbora iduće godine, prenijele su agencije.

Britanski premijer Gordon Brown zadužio je peteročlanu ekipu, koju vodi bivši dužnosnik John Chilcot, da istraži iz kojih se razloga tadašnji britanski vrh 2003. pridružio Amerikancima u napadu na Irak.

Ključno je istražiti je li napad na Irak bio legalan te jesu li intervenciju opravdali obavještajni podatci prema kojima je bivši irački predsjednik Sadam Husein raspolagao oružjem za masovno uništenje.

Među 20 najviših dužnosnika povjerenstvo će ispitati bivšeg premijera Tonyja Blaira koji je u Irak poslalo više od 45.000 britanskih vojnika kako bi svrgnuo Huseina, ali i njegova nasljednika Browna, u to vrijeme ministra financija.

Dokaze za istragu trebala bi pružiti i rodbina 179 britanskih vojnika poginulih u Iraku, prenosi agecija dpa.

Prva istraga iz 2004. oslobodila je ministre odgovornosti za smrt britanskog stručnjaka za oružje koji je počinio samoubojstvo pošto ga je vlada imenovala izvorom koji je novinaru BBC otkrio da je Blairova vlada "prenapuhala" motive za rat.

Druga istraga iz 2004., zaključila je da su obavještajni podaci bili prenapuhani kako bi zavarali javnost i opravdali britansku intervenciju.

Zaključke obiju istraga javnost je ocijenila razvodnjenima i zahtijevala provedbu neovisne istrage, no njezini rezultati bit će objavljeni tek poslije izbora 2010., javlja Reuters. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 17:43:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh