« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ALARMANTNO STANJE

Bolnice su nam prljave, šire se smrtonosne klice

Ako je stanje zabrinjavajuće u razvijenim zemljama, što se može očekivati u siromašnim krajevima?

(Shutterstock)
Više o

bakterije

,

bolnice

,

otporne bakterije

,

MRSA

,

klice

Kada bi se poboljšali higijenski uvjeti u bolnicama godišnje bi samo u Njemačkoj umrlo 20.000 pacijenata manje, a izbjeglo bi se 500.000 infekcija, tvrde njemački liječnici koji upozoravaju da se higijenski standardi nisu mijenjali već 20 godina, piše portal Welt.

Udruga koja promoče higijenu u bolnicama (DGKH) traži da na 400 kreveta bude zaposlen barem jedan stručnjak za higijenu, dok od vlade zahtijevaju zakon koji će stvoriti okvir za provođenje rigoroznih mjera protiv bolnica koje se neće držati standarda.

Troškovi pojačane higijene iznosili bi 90 milijuna eura godišnje, a prema istraživanju DGKH 64% stanovnika spremno je platiti više za čišće bolnice, točnije pacijenti su spremni izdvojiti 10 dodatnih eura na cijenu bolničkog kreveta.

"Iako su troškovi isprva visoki, smanjio bi se broj oboljelih i smrtnih slučajeva zbog čega bi u konačnici došlo do velikih ušteda u cijelom sustavu. Radi se o milijardama eura", poručuje glasnogovornik DGKH.

Među opasnim klicama izdvaja se MRSA - Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) koji se nalazi na koži zdravih osoba ali postaje opasan u kontaktu s tkivom pacijenta. Bakterija je otporna na antibiotike, a u bolnici se širi neopranim rukama.

MRSA i druge klice razmnožavaju se upravo zbog prljavštine u bolnicama i neodgovornog ponašanja posjetitelja, pacijenata i liječnika. Bakterije s vremenom postaju sve otpornije na antibiotike pa infekcija u najgorem slučaju može dovesti do amputacije i smrti. Dosadašnji slučajevi pokazuju da te bakterije ne napadaju samo stare i slabe osobe već su podjednako opasne i za mlade.

DGKH navodi primjer njemačkih reprezentativaca Matthiasa Sammera i Jensa Jeremiesa koji su nakon rutinskih operacija koljena morali prijevremeno završiti sportske karijere zbog infekcija koje su zadobili u bolnicama, a koje su se mogle izbjeći.

19.04.2010. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh