« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PLAGIJAT

Pjesma s prvog albuma Zeppelina je plagijat?

POGLEDAJTE VIDEO - Od pojavljivanja sporne pjesme Dazed and Confused prošlo je više od 40 godina, pa nije jasno zašto je autor toliko čekao

Jimmy Page
Jimmy Page (Jimmy Page)

Folk pjevač Jake Holmes tuži Jimmyja Pagea iz Zeppelina tvrdeći da mu je slavni gitarist davne 1967. ukrao pjesmu Dazed and Confused, te je preradio za debi album Led Zeppelina, prenosi Music Radar.

Očito se postavlja pitanje zašto je pobogu Holms čekao toliko vremena?

Pjesma Dazed and Confused zaista se pojavila na Holmesovom albumu The Above Ground Sound, albumu koji je izdan još 1967. Iste godine, The Yardbirds, čiji je član bio i Page svirao je prije Holmesa na jednom koncertu u New Yorku.

The Yardbirds su bili poznati po izvođenju svoje pjesme I'm confused,  koja je kasnije prilagođena za Led Zeppelinov debi album 1969. Možete preslušati i usporediti obje pjesme u nastavku.

Ovo nije prvi put da je Page iz Zeppelina upleten u parnicu u kojoj ga se tereti za plagijat. Naime, pionir bluesa Willie Dixon dobio je sudsku bitku oko pjesme Whole Lotta Love, za koju je umjetnik tvrdio da je materijal posuđen iz njegove pjesme You Need Love, pjesme koju je napisao za Muddy Waters.

Pomalo ironično, ali i pravedno, kasnije se autorstvo svugdje pripisivalo Jimmyju Pagu, Robertu Plantu, Johnu Bonhamu, John Paul Jonesu i Willieju Dixonu. '

Bez obzira hoće li slučaj završiti na sudu, zbog određenih ograničenja Holmes može tužiti Pagea samo za naknadu štete za posljednje tri godine. I dalje se radi o velikoj količini novca, ali daleko od one koju je eventualno mogao dobiti za 40 godina..

Ima li Holmes razloga za tužbu? Procijenite sami:

 

02.07.2010. 11:50:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    02.07.2010. 12:33
    Zeppelini su plagirali hrpu pjesama, ali i dalje su broj 1!
  2. avatar
    Patrickk
    05.07.2010. 08:07
    Zeppelini su od zaboravljenih stvari radili čuda...po takvom bi akademski glazbenici i skladatelji trebali tužiti Blackmorea jer je mnogo elemenata Bacha te ostalih povijesnih skladatelja uzimao elemente i stavljao u vlastite stvari...ma sve je to apsurd...kaj se holmes nije prije javio?...svako ima pravo da svira obrade...zeppelini nisu napravili nikakav plagijat s te stvari...isto tako i I can't quit you babe...i ostale stvari..ononeznam zbog čega se svađaju... :/
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh