« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POMIRENJE

Peking nakon 60 godina proslavio Konfucijev rođendan

Prvi put otkako su komunisti došli na vlast u Kini, u u Pekingu se obilježila godišnjica rođenja mislioca i filozofa Konfucija

Peking
Peking (Getty Images)
Više o

Kina

,

Konfucije

,

savjetovalište

Konfucije je rođen 28. rujna 551. godine prije Krista. Svečanost obilježavanja godišnjice rođenja održana je u Konfucijevu hramu, u povijesnoj pekinškoj četvrti Guozijianu.

Ta je tradicija dugo bila zabranjena u komunističkom režimu jer se konfucionizam smatrao feudalnim vjerovanjem. Tek od devedesetih godina obljetnica se opet obilježavala u Qufuu, Konfucijevu rodnu gradu, ali još nijednom u Pekingu.

Svečano obilježavanje u utorak bilo je pod nadzorom vlasti i zabranjeno za javnost, ali su novinari imali pristup. Na svečanosti je bilo 500 mladih volontera, većinom studenata sa pekinškog sveučilišta. Odjeveni u tradicionalnu kinesku odjeću čitali su Konfucijeve tekstove.

Konfucijev hram u Pekingu, podignut 1302. godine, drugi je najveći konfucionistički hram u Kini, iza onog u Qufuu, u pokrajini Shangdong. Konfucijeva doktrina danas se nanovo cijeni u NR Kini jer vlada nastoji pomiriti konfucionizam i socijalizam kako bi ispunila moralni vakuum koji uvijek prati modernizaciju društva. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 13:24:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh