« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KOBNE KRITIKE

Medvedev najurio dugogodišnjeg moskovskog gradonačelnika

Dugogodišnji moskovski gradonačelnik Jurij Mihajlovič Lužkov, koji je obnašao tu dužnost 18 godina, smijenjen je u ponedjeljak u skladu s odlukom ruskog predsjednika

Jurij Mihajlovič Lužkov
Jurij Mihajlovič Lužkov (Getty Images)
Više o

Moskva

,

Dmitrij Medvedev

,

gradonačelnik

,

Pipistrel

Njegov prijevremeni odlazak, budući da mu je mandat trebao trajati do sredine 2011. godine, analitičari su predviđali već puno puta. Lužkov se zamjerio Medvedevu jer je kritizirao njegovu administraciju, a u tekstu predsjednikove odluke o smjeni navodi se da je gradonačelnik "izgubio povjerenje predsjednika Ruske Federacije".

Lužkov će ostati zapamćen zbog svoje uloge u preobrazbi Moskve. On je uvijek težio grandioznim projektima, a jedan od njegovih projekata bila je i obnova katedrale Krista Spasitelja, najveće ruske pravoslavne crkve. Međutim, mnogi Moskovljani mu zamjeraju rušenje povijesnog središta grada, ogromne automobilske gužve na ulicama te korupciju među moskovskim činovnicima.

Lužkov je rođen u Moskvi 1936. godine gdje je i odrastao. Radio je u kemijskoj industriji i postao je član Komunističke partije 1968. Pridružio se Mossovjetu, gradskom vijeću, 1977. godine, a na dužnost gradonačelnika imenovan je 1992. zamijenivši neučinkovitog Gavriila Popova. Godine 1996. ponovno je izabran na dužnost gradonačelnika, ali je imao veće ambicije pa je 1998. osnovao politički pokret "Domovina - cijela Rusija".

Međutim, nije se uspio ubaciti u visoku politiku iako je za tim čeznuo, a usput je skupio pozamašan broj neprijatelja koji su na kraju i dobili priliku da ga se riješe. Oženio se drugi put 1991. za Jelenu Baturinu, koja je danas jedna od najbogatijih žena na svijetu. Zaradila je milijarde zahvaljujući građevinskim ugovorima u gradu kojim je upravljao njezin suprug.

Znakovi da je njegova smjena neminovna pojavili su se ovoga ljeta kada je kritiziran jer se, po mišljenju Kremlja, prekasno vratio s odmora u vrijeme dok je stanovnike Moskve gušio dim od brojnih požara izvan grada. Također mu je zamjereno protivljenje odluci Medvedeva da zaustavi izgradnju kontroverzne autoceste do Sankt Peterburga.

Lužkov, koji je napunio 74 godine prošlog utorka, vratio se u nedjelju iz Austrije nakon što mu je Kremlj navodno dao rok od sedam dana da sam podnese ostavku. Međutim, on je u ponedjeljak izjavio da nema namjeru dati ostavku i očito nije ostavio izbora ruskom predsjedniku, koji, prema Ustavu, imati ovlasti odlučivati o gradonačelniku. Medvedev, koji trenutno boravi u posjetu Kini, imenovao je Vladimira Resina obnašateljem dužnosti moskovskog gradonačelnika. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 13:10:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh