« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PATRICK ROBINSON

ICTY će se baviti Mladićem i nakon službenog prestanka rada

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izjavio kako će se haaški bjegunci Mladić i Hadžić, potpasti pod "mehanizam okončanja nedovršenih poslova".

Patrick Lipton Robinson
Patrick Lipton Robinson (www.icty.org)
Više o

Ratko Mladić

,

Goran Hadžić

,

ICTY

,

Patrick Robinson

Podsjetivši kako je Vijeće sigurnosti UN uspostavilo mehanizam za nastavak rada ICTY-a i nakon što mu službeno istekne mandat, Robinson je na tiskovnoj konferenciji u srbijanskom prizivnom sudu izjavio kako dijeli zabrinutost glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza što su Mladić i Hadžić i dalje u bijegu, kao i nadu da će oni biti uhićeni i privedeni. 

Upitan smatra li da bi Europska unija trebala provoditi dodatni pritisak na Srbiju zbog Mladića i Hadžića, naveo je kako je pitanje suradnje Srbije s Haaškim sudom više pitanje za glavnog tužitelja i tužiteljstvo.

"Izgradnja kapaciteta nacionalnih pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije od presudne je važnosti za ostvarivanje pravičnosti, mira i vladavine prava. Nastavit ćemo raditi zajedno s našim partnerima iz regije i drugdje kako bismo poduprli taj proces", istaknuo je Robinson predstavljajući projekt potpore suđenjima za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije.

Predsjednik Haaškog suda izrazio je zadovoljstvo radom srbijanskih sudova i kvalitetom i brzinom okončavanja postupaka. Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pritom kako Srbija ima najveći interes da Mladić i Hadžić budu privedeni Haaškom sudu. "Mi trpimo političke, gospodarske, moralne osude zbog dva čovjeka. Nismo to zaslužili i zato ih čim prije želimo u Haagu", kazao je Vukčević.

Projekt potpore suđenjima za ratne zločine, vrijedan četiri milijuna eura, koji financira Europska unija, bit će proveden u suradnji s ICTY i Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih naroda za zločine i pravosuđe, uz pomoć regionalnih ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Skoplju. Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako suradnja Srbije s Haaškim sudom provedbom toga projekta ulazi u novu fazu. (hina/metro-portal)

28.09.2010. 14:44:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh