« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Pedometar u pametnom telefonu - što trebate znati

Krenete li se rekreirati hodanjem, prvi tjedan dana, samo aktivirajte pedometar da vam bilježi broj prijeđenih koraka kod kuće, na poslu ili bilo gdje se krećete

Uključite pedometar i krenite ...
Uključite pedometar i krenite ... (FreeDigitalPhotos)
Više o

pametni telefon

,

pedometar

,

brojač koraka

Aktivnost našeg hodanja možemo pratiti uz malo pomagalo zvano pedometar. Mjeri broj koraka, prijeđeni put, utrošak kalorija i vrijeme provedeno u hodanju. Gotovo svi pametni telefoni imaju pedometar. Znate li točno kako radi? Niste sigurni? Nema problema. U članku donosimo sve što trebate znati.

Prvi pedometar je nacrtao Leonardo da Vinci. Puno godina kasnije razvio ga je Thomas Jefferson. Bio je veliko njihalo i djelovao vrlo slično kao sat. Koraci su se registrirali u intervalu, i uzrokovali da mehanizam brojanja napravi pomak za jedno mjesto. Većina pedometara proizvodila je zvuk klika na svakom koraku. U našim pametnim telefonima pedometri su puno sofisticiraniji i mogu pretvoriti broj koraka u dodatne podatke.

Način rada pedometra

Osnovu za praćenje čini korak. Prema pojednostavljenoj definiciji, to je svaki nagib bokovima i pomak na nogama dok hodamo, odnosno dok se tijelo naginje na jednu stranu i ljulja nogu naprijed. Moderni pedometri u našim pametnim telefonima rade isključivo elektroničkim putem. Mikročipovi otkrivaki promjene u snazi premještanjem položaja noge uz pomoć akcelerometra. Ne mjere stvarni broj koliko je noga puta dodirnula tlo poput nekih samostalnih, više high-tech uređaja.

Za prikaz praćenja aktivnosti hodanja, osim samog pedometra, potrebna vam je odgovarajuća aplikacija. U nju se pohranjuju podaci o težini, spolu, godinama i još poneka sitnica, što ovisi o samom konceptu aplikacije. Niste li zadovoljni (možda) ponuđenom aplikacijom od strane proizvođača vašeg uređaja, ili nemate niti jednu instaliranu za tu namjenu, Google Play Market i App Store - iTunes, nude lijepi broj istih na izbor. Sve rade tako da bilježe i snimaju pokret (trzaj uređaja) kao korak, računaju broj potrošenih kalorija za vrijeme hodanja/treninga (kcal) i prijeđenu udaljenost u danu (km).

Kako sve ne bi bilo tako sjajno, mana praćenja i rada pedometra u pametnim telefonima je točnost mjerenja. Neće se svi koraci ispravno brojiti. Mogu bit dodani neki lažni pokreti kao vožnja u automobilu ili pokreti bokovima. U odnosu na samostalne uređaje pogreška mjerenja je najmanje 10 -15 posto. Također u većinu aplikacija nije moguće kalibrirati pedometar unosom dužine koraka, koji je različit od osobe do osobe. Time mjerenja postaju još manje precizna u odnosu na samostalne spravice. No, ako niste ste sportaš rekreativac, i želite poboljšati samo razinu tjelesne aktivnosti, navedene pogreške mjerenja možete zanemariti.

Što preporučuju stručnjaci? Koliko je potrebno hodati ili šetati dnevno?

Prema procjeni stručnjaka, 10 000 koraka u danu ( približno prijeđenih oko 8 km), preporučena je granica. Ali, nije primjenjiva na sve dobne skupine, osobe s različitim zdravstvenim stanjima, kroničnim oboljenjima (problemima kretanja) ili za sve oporavke nakon operacija. U navedenim slučajevima trebali bi se savjetovati s liječnikom za pomoći oko postavljanja realnih ciljeve na temelju zdravstvenih problema koje imate.

Krenete li se rekreirati hodanjem, prvi tjedan dana, samo aktivirajte pedometar da vam bilježi broj prijeđenih koraka kod kuće, na poslu ili bilo gdje se krećete. Zatim izračunajte koliko prosječno napravite koraka na dnevnoj bazi što će vam bit osnovica za postavljanje kratkoročnih ciljeva aktivnosti. Preporučujemo dodati svaki dan 500 do 1 000 koraka više. Možda ćete morati pronaći kreativne načine za dodavanje koraka, ali hodanje će vam pomoći da se osjećate bolje, i zdravije.

Pratite svoj napredak. Praćenje pomaže vidjeti jeste li ostvarili ciljeve i kada je možda vrijeme da postavite nove - dugoročne.

Nema li aplikacija memorijsku funkciju praćenja koraka na tjednoj osnovi, možete sami svakodnevno snimiti postignute rezultate tako da napravite snimku zaslona ( eng. screenshot) na kojem su prikazane brojčice ili prenijeti informacije u digitalnom obliku u računalo.

Ostanite nam u formi. Uživajte u osjećaju da ste na putu za poboljšanjem zdravlja, i da znate nešto više: kako radi pedometar u pametnim telefonima i kako ga koristiti kao primarni alat za izračunavanje koraka. 

Piše: Sanja Ledinek
07.09.2016. 10:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh