« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NOVOSTI

Sony predstavio Xperia XZ i Xperia X Compact

Oba modela dolaze na tržište s Androidom 6.0 inačicom sustava, USB priključkom vrste C koji zamjenjuje miniUSB i microUSB te čitačem otiska prsta na desnoj strani kućišta

Sony Xperia XZ
Sony Xperia XZ (Screenshot AndroidCentral)
Više o

Sony Xperia XZ

,

Xperia X Compact

Kao što su glasine sugerirale, Sony se ovih dana pohvalio s dva nova pametna telefona: Sony Xperia XZ i Xperia X Compact. Oba modela dolaze na tržište s Androidom 6.0 inačicom sustava, USB priključkom vrste C koji zamjenjuje miniUSB i microUSB te čitačem otiska prsta na desnoj strani kućišta. Uobičajene ladice za SIM karticu i microSD flash karticu su na lijevoj strani.

Xperia XZ i Xperia X Compact su unatoč izrazitim različitostima u statusu, vrlo slične.

Sony Xperia XZ trenutno predstavlja top-end pametan telefon, svima nam poznate japanske kompanije. Vizualno, barem prema objavljenim fotografijama i video materijalima, čak bi se moglo reći da novi model nema nikakve veze s Xperia X, ili s Xperia Z5 uređajima.

Sony Xperia XZ je u potpunosti napravljena od stakla i metala, s iznimkom malih plastičnih umetaka za kvalitetniji rad antena i bežičnih modula.

Ima 5,2-inčnim zaslonom rezolucije 1920 x 1080 piksela, a ispod poklopca skriva se Qualcomm Snapdragon 820 i 32/ 64 GB interne flash memorije proširive microSD kartica. Moramo priznati da nas je pomalo razočaralo što Sony nije ovim modelom nije stao uz bok konkurentima i opremio uređaj s 4 GB RAM-a, danas standardnom. Naime, Sony Xperia XZ ima samo 3 GB RAM-a. Mogli bi se upravo zbog toga zapitati, gdje je „high-end point"?

Također, Sony Xperia XZ ima zaštitu od prašine i vlage po IP65 / IP68 standardu, prednju kameru 13 MP senzora te bateriju 2900 mAh.

Sony Xperia X Compact s stražnjom plastičnom stranom, ipak nije snažan igrač kao što se predviđalo. Hardversku osnovu čini Qualcomm Snapdragon 650, 3 GB RAM-a i 32 GB interne flash memorije, proširive microSD karticama.

Njegova duljina dijagonale zaslon je 4,6 inča s rezolucijom 720x1280 piksela i Gorilla Glass 4 zaštitom. Naravno, gustoća piksela će biti veća u odnosu na modele s 5 inčnim zaslonima, tako da ne brinete o oštrini.

Prednja kamera od 5 MP (1/3 '') trebala bi zadovoljiti osnovne potrebe ljubitelja autoportreta.

Nominalni kapacitet baterije 2700 mAh. Prema proizvođaču, uz poznate Sony Stamina načine rada za uštedu energije u bateriji, većina korisnika ne bi trebala posezati za punjačem tijekom dana. Tu je i za najzahtjevnije korisnike podrška Quick Charge 3.0. tehnologije brzog punjenja.

Glavni fotoaparat koji se koristi u oba modela ima senzor IMX300, otvor blende F 2.0 s rezolucijom od 23 MP (1 / 2.3 ''), LED bljeskalicu, hibridni auto fokus s laserskim osvjetljenjem koji pomaže da točnije odaberemo bijelu boje. Stabilizacija sustava bazira se na elektronskoj stabilizacija pet osi koje kompenziraju pomak kućišta okomito i vodoravno, rotacije u vertikalnoj i horizontalnoj ravnini, te u smjeru kazaljke na satu i suprotno što uključuje video. Iako ove specifikacije djeluju odlično na papiru, poučeni dosadašnjim iskustvom, pomalo smo skeptični s rezultatima snimljenih fotografija. Sony je među najjačim proizvođačima modula kamera za pametne telefone. Gotovo svi kupuju od njih, ali nikako da srede algoritam i provedu adekvatnu optimizaciju kako bi napokon omogućiti da snimljene fotografija s njihovim uređajima budu vrhunske kvalitete.

Ostale specifikacije za oba modela uključuju: Wi-Fi (802.11a / b / g / n / ac), NFC, Bluetooth 4.2 3,5 mm audio jack, LTE Cat.9 te nadogradnja na Android 7.0 Nugat inačicu sustava.

Sony Xperia X Compact je dostupan u svijetlo plavoj, crnoj i bijeloj boji kućišta. Sony Xperia XZ, u tamno plavoj, crnoj i platinastoj boji. Prodaja bi trebala početi krajem rujna i početkom listopada. Cijene ostaju nepoznate do daljnjega.

Piše: Sanja Ledinek
06.09.2016. 10:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh