« Svijet
objavljeno prije 9 godina
OCCUPY MOSCOW

Pedeset tisuća nezadovoljnih Rusa okupiralo Moskvu

"Vratite nam izbore! Tražimo novo prebrojavanje glasova i dečki, vrijeme je da odete", jedni su od najčešćih transparenata koji su se mogli vidjeti u Moskvi

Fotografija vijesti
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

izbori u Rusiji

,

prosvjedi u Rusiji

U pokušaju da ospore rezultate nedavnih ruskih parlamentarnih izbora, oko pedeset tisuća ljutitih prosvjednika skupilo se danas u Moskvi, što je nezapamćen broj nezadovoljnika još od raspada Sovjetskog Saveza, prenosi Hina.

I dok je policija procijenila broj prosvjednika u Moskvi na 25.000, jedan od vođa pokreta Solidarnost, Ilija Ponomarev, tvrdi da se okupilo 50.000 ljudi, njih 40.000 na trgu i 10.000 pristižući s Trga revolucije. "Vratite nam izbore! Tražimo novo prebrojavanje glasova i Dečki, vrijeme je da odete" , jedni su od najčešćih transparenata koji su se mogli vidjeti u Moskvi. Poruke na transparentima su "upotpunjene" slikama Putina i predsjednika Dimitrija Medvedeva. Brojni Moskovljani se slažu da se "u Rusiji rađa povijest".

Osim u Moskvi, na trgu Bolotni, prosvjeduje se i u ostalim gradovima diljem zemlje, sve do Dalekog istoka i Sibira gdje su prosvjedi, zbog vremenske razlike, počeli znatno ranije. Jedan od čelnika oporbe, bivši ministar Boris Nemcov, istaknuo je da se prosvjedi održavaju "u 90 ruskih gradova".

Nikada do sada Putin, koji je došao na vlast 2000., a premijer je od 2008., nije doživio takvo protivljenje masa svom načinu vladanja.

"Sadašnja vlast se ne ponaša dostojanstveno. Jedino što znaju jest cinizam. Deseci tisuća ljudi koji su se danas okupili ne dopuštaju da ih Putin i Čurov (voditelj izbornog povjerenstva) prevare za 12 milijuna glasova. Prevarili su ruski narod", kazao je Nemcov na prosvjedu u Moskvi.

Prema njegovim riječima, oporba traži oslobađanje svih privedenih od prvoga dana prosvjeda u ponedjeljak, 1.600 njih u Moskvi i Sankt Peterburgu, okončanje "cenzure" i organizaciju novih izbora.

Novinari na licu mjesta javljaju da je moskovska policija angažirala broj pripadnika snaga reda bez presedana, sa stotinama kamiona pripadnika policije za suzbijanje nereda i policijskih vozila kod Kremlja, Crvenog trga, sjedišta FSB-a (bivši KGB), na trgu Lubjanka i na Trgu Puškin. Iznad spomenutog područja kruže helikopteri.

Prema policiji, u Sankt Peterburgu se za sada na trgu Pionjerskaja okupilo 10.000 ljudi, u Vladivostoku 500, u Čeljabinsku, na Uralu, oko 3.000, u sibirskom Tomsku 1.500, a u Kabarovsku 400 prosvjednika. Pobuna se bilježi u Arhangelskom, na arktičkom sjeveru, te Novosibirsku, Irkutsku i Krasnojarsku.

U Vladivostoku, gdje su komunisti pobijedili Putina, prosvjednici poručuju da im je "dosta masovnih prijevara" te da "štakori moraju otići". Iako je Putin i dalje najpopularniji političar, potpora mu je jako pala.

OESS je nakon završenih izbora izvijestio o nizu neregularnosti, a nevladina udruga "Građanin promatrač" tvrdi da je Jedinstvenoj Rusiji realno pripalo 30 posto glasova birača. Ovi su prosvjedi još jednom pokazali moć društvenih medija, poput Facebooka i Twittera.

10.12.2011. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh