« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
PRIPAZITE

Pazite na dodatke prehrani

Poseban oprez potreban je kod vitamina topivih u mastima jer se talože u organizmu, postaju toksični i izazivaju predoziranje

Pripazite na dodatke prehrani
Pripazite na dodatke prehrani (Arhiva)
Više o

preporuke

,

vitamini

,

minerali

Vitamini su organski spojevi koje nalazimo u hrani u vrlo malim količinama, ali neophodnima za život. Prema kemijskim svojstvima, dijelimo ih u dvije osnovne skupine - one topive u vodi i topive u mastima.

U vitamine topive u vodi spadaju vitamini B i C skupine, dok su u mastima topivi vitamini A, D, E i K. Normalna prehrana pruža uravnotežen unos vitamina, a problem može nastati pri korištenju takozvanih dodataka prehrani.

Ukratko, nije dobro samoinicijativno uzimati velike količine vitamina. Najčešće ljudi posežu za vitaminom C, a znamo da se možemo zadovoljiti već s jednom pojedenom paprikom, dvije naranče, vrlo lako unesemo tu preporučenu dozu vitamina C.

Ono što je bitno kod vitamina C naglasiti - da će, kada pojedemo određenu količinu više, naš organizam to apsorbirati. Međutim ako unosimo sto posto više, apsorpcija je upola manja. Ako unosimo dvjesto posto više, apsorpcija je svega dvadeset posto.

Tako da s više ne radimo ništa dobrog našem organizmu, a u konačnici povezano je s većom mogućnošću stvaranja bubrežnih kamenaca.

Kako ne bismo pogriješili, unos vitamina treba prilagoditi fiziološkim potrebama i stupnju tjelesne aktivnosti. Stručnjaci savjetuju da, ako smo zdravi i ako nam je prehrana redovita i uravnotežena, nema medicinski opravdanih razloga za unošenje dodatnih količina vitamina.

06.02.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.02.2022. 09:37
    Ne smije biti ni puno vitamina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh