« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
IVAN ŠUKER:

Ovo nije kozmetika nego 'proračun istine'

Ministar govori o 'istinskom proračunu', premijerka kaže kako će ustreba li biti još deset rebalnsa, a Sabor uz kritike prihvaća rezove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

Jadranka Kosor

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Ivan Šuker

,

rebalans proračuna

,

gospodarska kriza

Ministar financija Ivan Šuker danas je u Saboru odbacio tumačenja kako je predloženi drugi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna samo politički manevar, istaknuvši da je riječ o 'proračunu istine'.

"Državni prihodi ostali su na razini 2007., a rashodi su veći za 12 milijardi kuna. Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, moramo biti svjesni da je to suština i ovoga i idućeg rebalansa, koji je najavila premijerka", rekao je ministar Šuker. Naveo je da su rashodi za plaće rasli za 2,14 milijardi kuna, za mirovine 4,24 milijarde, a za zdravstvo 3,7 milijardi.

"Efekt nije 780 milijuna, nego tri milijarde", naglasio je Šuker, objasnivši da su 2,2 milijarde kuna preraspodijeljene nakon što su se pojavili nepredvidivi troškovi, poput naplate jamstava za brodogradnju ili svinjske gripe, ali da je taj novac ušteđen na drugim stavkama. Šuker je izjavio i da će predviđeni rezovi voditi k deficitu od 3,3 posto ove godine i stvoriti pretpostavke za deficit između 1 i 1,5 posto 2010. godine. "Kad međunarodno financijsko tržište to vidi, Hrvatska će uspravno dočekati kraj svjetske ekonomske krize, neće biti na koljenima", zaključio je Šuker.

Premijerka Jadranka Kosor danas je, predstavljajući u Hrvatskom saboru predloženi rebalans, objasnila kako Vlada predlaže nužne promjene za očuvanje makroekonomske stabilnosti, snaženje gospodarstva i daljnju borbu protiv krize. Rebalansom, koji je rađen uz projekciu pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto, predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna.

Kosor je najavila da će od Sabora zatražiti izvanredno zasjedanje, kako bi se do kraja srpnja izglasao još jedan rebalans, "kojim ništa neće biti do kraja zaštićeno". "Ništa nije do kraja sveto ako može pomoći gospodarstvu", kazala je predsjednica Vlade, napominjući da će Vlada učiniti sve da zaštiti najosjetljivije skupine u društvu.

Zastupnike je pozvala da podrže ovaj i predstojeći rebalans, pozvavši čelnike oporbenih stranaka na razgovore o svim budućim mjerama za izlazak iz krize.

"Ako bude potrebno, bit će i deseti proračun, ali moramo ostati iznad vode, spremni na sve rezove, zahvate i dogovore da ostanemo na nogama, da ne trebamo tražiti pomoć drugih", premijerka Jadranka KosorPremijerka je istaknula da Vlada uz rebalans predlaže i druga zakonska rješenja, poput smanjenja plaća državnih dužnosnika za 5, a povlaštenih mirovina za 10 posto, ograničenja plaća i drugih primanja članova uprava i čelnika državnih poduzeća, 'drastično' ograničenje korištenja službenih automobila, kartica i mobitela. Najavila je i promjene u sustavu plaća lokalnih čelnika, upozorivši na nesrazmjer u plaćama u lokalnoj i državnoj upravi, kao i oštriji nadzor u javnoj nabavi.

Saborska većina prihvatila smnanjenje državne potrošnje

Vladajući saborski klubovi podržali su prijedlog smanjenja državne potrošnje ističući da je u kriznim vremenima svaka ušteda dobrodošla, no nisu suglasni oko toga gdje bi trebalo provesti drastičnije rezove u novom rebalansu, koji bi trebao biti gotov do kraja srpnja.

"U ovako teškoj situaciji dobrodošlo je svako rezanje državnih troškova", rekao je Goran Marić (HDZ), koji tvrdi da "neplaćanje jedne tvrtke državi" ima velik udio u padu BDP-a od 6,7."Nedopustivo je da neki, zbog loših poslovnih odluka i stvaranja neracionalno velikih zaliha po iznadprosječnim cijenama, ne podmiruju svoje obveze prema državi", rekao je Marić, ustvrdivši da ista tvrtka uredno podmiruje svoje obveze prema svima, osim prema državi.

Marić je ustvrdio i da neki poslodavci u krizi ostvaruju ekstra profit, a istodobno otpuštaju radnike. "Čitali smo izjave čelnika jedne velike kompanije, koji prijeti da će, uvedu li se trošarine, povećati cijene i otpuštati zaposlenike", kazao je Marić, ustvrdivši da je riječ o kompaniji koja na ukupne prihode ostvaruje čak 30 posto dobiti.

Josip Friščić (HSS) drži da se "treba okrenuti prihodovnoj strani, vidjeti gdje se može, ne zavući ruku u džep građana, nego je zavući tamo gdje još nismo ni prst stavili". Kazao je i kako bi do drugog rebalansa trebalo stvoriti zakonske pretpostavke za bolje upravljanje državnom imovinom koja "jest u funkciji, ali se to ne reflektira na državni proračun".

"Vrijeme je za otrježnjenje, isposništvo i doista pravu korizmu", Ivan Čehok

Ivanu Čehoku (HSLS) ne sviđa se 'metodologija malih rezova'. "Nema smisla u gluhu beskonačnost perpetuirati rebalans rebalansova rebalansa", kazao je Čehok, ocijenivši da nova vlada treba predložiti potpuno novi proračun. Predloženi rebalans nazvao je 'mentol light proračunom', ocijenivši da država mora uravnotežiti prihode i rashode, ali i apetite i mogućnosti. Čehok je zaključio kako su vladine prognoze preoptimistične te da Hrvatskoj tek slijedi plimni val krize.

Izvor: Hina

13.07.2009. 14:53:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh