« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
RADIMIR ČAČIĆ:

Radikalan proračunski rez nužan kroz tri tjedna

Trenutni rebalns nije ni kozmetika nego 'statistička greška', a ukoliko se odmah ne poduzmu drastične mjere u rujnu slijedi kolaps

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

HNS

,

Radimir Čačić

,

Dragan Kovačević

,

rebalans proračuna

,

državni proračun

,

fiskalni kolaps

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić danas je ustvrdio da Hrvatska u iduća tri tjedna mora napraviti radikalan proračunski rez inače će već u rujnu doći u kolaps isplata mirovina i plaća, a neće moći ni dati kreditne papire na međunarodnom financijskom tržištu.

"Potpuno je jasno da moramo uzeti novac izvana i da moramo dobiti podršku guvernera HNB-a Željka Rohatinkog, a za to je nužan dodatni rez koji se mora kresati minimalno na sedam do osam milijardi, a realno na 11", rekao je Čačić.

Potvrdio je da je guverner Rohatinski to jasno rekao predsjednici Vlade Jadranki Kosor i da su strani kreditori rekli nema ni jednog centa. Za sadašnji rebalans rekao je da je na razini od oko 0,6 posto i da je takozvani rez učinjen na obrazovanju. "0,6 nije ni kozmetika, to je statistička greška, to nije ništa", dodavši da svatko zna da se karcinom ne rješava oblozima od kamilice pa tako ni uštedama na espressu i sokovima u vladi.

Kovačević: Brod ne plovi, a potonuti bi mogao lako

Predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a Dragan Kovačević ocijenio je da je novi Vladin rebalans tehnička preinaka bez vizije i cilja. "Brod ne plovi nikuda, on se njiše i sve više se naginje s mogućnošću da doslovno potone", slikovito je pojasnio Kovačević.

On smatra da kapacitet proračuna ne smije biti viši od 90 milijardi kuna. Izvijestio je da su svoje mjere 'dvanaest plus sedam' nadopunili novim mjerama poput smanjenja poreza na dobit, oslobađanja plaćanja poreza na reinvestiranu dobit i poticanja uspješnih poduzeća, a ne grana u cjelini.

Iz HNS-a su najavili i da će u sljedeća dva tjedna izaći sa svojim kandidatom za predsjedničke izbore. Čačić je ocijenio da je HNS bio i ostao stranka jakih ličnosti, koja je već kandidirala pobjedničkog kandidata.

Izvor: Hina

13.07.2009. 15:16:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh