« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OPASNI WEB

Ovisnost o internetu fizički mijenja mozak

Ovisnici o internetu imaju slične fizičke promjene na mozgu kao što ih imaju osobe koje su se navukle na teške droge i alkohol

Fotografija vijesti
Više o

alkoholizam

,

bijela tvar

,

utjecaj na mozak

,

ovisnost o internetu

,

ovisnost o drogama

Kineski znanstvenici proveli su istraživanje o ovisnosti o internetu, a skenirajući 17 mladih ovisnika magnetnom rezonancijom otkrili su da imaju slične moždane abnormalnosti kao i ovisnici o drogama i alkoholu.

U znanstvenoj studiji kineske Akademije znanosti sudjelovalo je 35 mladih muškaraca i djevojaka, u dobi od 14 do 21 godine, a kako bi detektirali ovisnike o internetu volonteri su morali odgovoriti na niz pitanja, poput: "Da li ste opetovano doživljavali neuspjeh prilikom kontroliranja, smanjivanja ili prestanka korištenja interneta?".

Stručnjaci su tom metodom detektirali 17 ovisnika o webu, a kada su ih podvrgnuli magnetnoj rezonanciji otkrivene su promijene u bijeloj moždanoj materiji, odnosno u živčanim vlaknima u unutrašnjosti mozga.

Znanstvenici su uočili prekide živčanih vlakana koje povezuju dijelove mozga koji su zaduženi za emocije, donošenje odluka i samokontrolu.

"Sve u svemu, naši rezultati pokazuju da ovisnici o internetu imaju abnormalni integritet bijele tvari u regijama mozga koji su uključeni u proizvodnju i procesuiranje emocija, održavanje koncentracije, donošenje odluka i kognitivnu kontrolu. Rezultati također sugeriraju da ovisnici o internetu mogu imati iste psihološke i neuronske mehanizme koji su povezani s drugim vrstama ovisnosti i poremećajima kontrole impulsa", rekao je Dr. Hao Lei za Plos One.

Ako želite provjeriti da li ste ovisni o internetu odgovorite na slijedeća pitanja sa da ili ne:

1. Da li se osjećate zaokupljeni internetom?

2. Da li morate sve češće koristiti Internet kako bi postigli osjećaj zadovoljstva?

3. Da li ste opetovano doživljavali neuspjeh prilikom kontroliranja, smanjivanja ili prestanka korištenja interneta?

4. Osjećate li se nemirno, ćudljivo, deprimirano, ili razdražljivo dok pokušavate smanjiti ili u potpunosti prestati koristiti internet?

5. Da li ostajete na internetu duže nego što ste planirali?

6. Jeste li ugrozili ili riskirali gubitak važne veze, posla, obrazovne ili poslovne mogućnost zbog interneta?

7. Jeste li lagali članovima obitelji, terapeutu ili drugima kako bi prikrili količinu vremena koju provodite na internetu?

8. Da li koristite internet kao način bijega od problema ili olakšavanja simptoma lošeg raspoloženja (primjerice: osjećaja bespomoćnosti, krivnje, tjeskobe i depresije)?

Sudionici istraživanja koji su potvrdno odgovorili na prvih pet pitanja te ponudili minimalno još jedan pozitivan odgovor klasificirani su kao ovisnici o internetu. 

14.01.2012. 12:10:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh