« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
SMILE :)

Otvoren i veseo karakter čuva od bolesti

Zdrava prehrana i vježbanje u srednjim godinama mogu smanjiti vjerojatnost pojave Alzheimera, no jednako tako i vedar pristup životu

Optimizam je dobar za zdravlje
Optimizam je dobar za zdravlje (Arhiva)
Više o

demencija

,

stres

,

Alzheimerova bolest

,

zdrav život

,

tjeskoba

Žene koje su prema testovima u srednjoj životnoj dobi bile najtjeskobnije imale su dva puta veće izglede razviti Alzheimerovu bolest u odnosu na žene koje su na tim testovima imale najbolje rezultate, utvrdili su znanstvenici.

Otkriće sugerira da bi tjeskobnim osobama mogla pomoći bihevioralna terapija čime bi se smanjio rizik razvoja Alzheimera kasnije u životu. Alzheimerova bolest najraširenija je forma demencije.

>> Tjeskoba skraćuje život za 6 godina >>

Dok se točni uzrok Alzheimerove bolesti ne zna stručnjaci su utvrdili niz rizika za razvoj te bolesti od povišenog krvnog tlaka do povišenog kolesterola. Skoogov tim piše u časopisu Neurology da značajke osobnosti također utječe na rizik za Alzheimera kroz njihov učinak na ponašanje i životni stil.

Istraživanjem koje je započelo 1968. praćeno je gotovo 40 godina 800 sredovječnih žena koje su na početku istraživanja bile u dobi od 38 do 54 godine. Oko 19 posto, odnosno njih 153, razvilo je demenciju do kraja istraživanja. Od toga broja u 104 slučajeva radilo se o Alzheimerovoj demenciji.

>> Yoga dovodi srce u red i uklanja tjeskobu >>

Žene koje su na početku istraživanja bile najtjeskobnije imale su dvostruko veće izglede za pojavu Alzheimera u odnosu na one koje su pokazivale najmanje tjeskobno ponašanje.

Uzimajući u obzir stresove kojima su ispitanice bile izložene tijekom života veza tjeskobnosti i demencije više nije bila toliko izražena. Prema tom istraživanju stres tijekom srednje životne dobi povećava rizik od demencija uključujući od Alzheimera.

>> Hrana kojom se pobjeđuje stres i tjeskoba >>

Utvrdili su i da je ekstrovertiranost povezana s manje stresa. Žene koje su bile najtjeskobnije i najintrovertiranije imale su najveće izglede razviti bolest. Iako je istraživanje obuhvatilo samo žene, Skoog i Galvin smatraju da rezultati ne bi bili ništa drugačiji kod muškaraca.

Skoog kaže kako se vjeruje da zdrava prehrana i vježbanje u srednjim godinama mogu smanjiti vjerojatnost pojave Alzheimera kasnije u životu.

03.10.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh