« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
BBN

Online enciklopedija za vojne obavještajce

Enciklopedija izgleda prilično slično Wikipediji, no pretražuje brojne portale s vijestima

DARPA će postati još moćnija
DARPA će postati još moćnija (BBN)
Više o

Raytheon BBN

,

BBN enciklopedija

BBN enciklopedija koju razvijaju Sean Colbath i članovi njegovog tima tvrtke Raytheon BBN za potrebe američke vojne znanstvene agencije DARPA, pomalo podsjeća na Wikipediju, no njoj nećete moći pristupiti ukoliko nemate račun (pristup) odobren od strane američkih obavještajnih agencija.

Oni smrtnici koji su imali pristup ovoj enciklopediji namijenjenoj američkim kontraobavještajcima, vojnim i političkim analitičarima, kažu da izgleda doista vrlo slično kao Wikipedija, no kad u njezinu tražilicu upišete željeni pojam, recimo ime nekog poznatog terorista, pripadnika Al Qaide, ona pretražuje 60 portala s vijestima, te iz njih izvlači informacije koje potom sumira i formulira u jedno izvješće. Među tim portalima nalaze se i news portali na drugim jezicima i pismima osim engleskog, poput kineskog i arapskog.

Colbath kao primjer navodi kako pri upisivanju imena nigerijskog pokreta "đihadista" Boko Harama, računalo izbacuje podatke na sljedeći način: "Osnovan od strane Mohammeda Yusufa 2002, Boko Haram vodi Ibrahim Abubakar Shekau. Glavni stožer pokreta je u Maiduguriju, a opisuje se kao nova radikalna fundamentalistička sekta". Nakon toga slijede informacije o programu, načinu djelovanja, strukturi organizacije, te ostali podaci koje obično trebaju obavještajcima, analitičarima, časnicima ili političarima, uoči brifinga ili pokretanja određenih akcija.

Colbath navodi kako je Boko Hiram naveo samo kao primjer, jer o tom pokretu većinu sličnih informacija možete dobiti i na Wikipediji, no ona je onoliko detaljna i točna koliko su to oni koji u nju unose podatke, dok BBN enciklopedija podatke skuplja pretragom i po 200 članaka na zadanim portalima, iz kojih u izvješće dodaje podatke koji nisu opće poznati, što je posebno korisno ukoliko se radi o informacijama koje se ne nalaze na news portalima na engleskom jeziku i latiničnom pismu.

"Glavna naša zadaća je bila napraviti algoritme koji će prema zadanim primjerima računalu omogućiti učenje crpljenja bitnih podataka, kako bi došlo do poveznica između različitih entiteta informacija", kaže Colbath.

Ova online enciklopedija je samo jedan od sličnih projekata "Mašinskog čitanja", odnosno skupljanja i oblikovanja obavještajnih podataka s Interneta za potrebe DARPA-e, pa svoje prototipe takve tehnologije već imaju SRI International i IBM.

Bonnie Dorr, direktor programa Mašinskog čitanja u DARPA-i kaže kako tehnologija koristi mnoga poboljšanja, omogućujući računalu da razumije određene pojmove čak i kada se interpretiraju na različite načine, kao na primjer "Joe je oženjen sa Sue ili Sou je Joeova supruga", a u stanju je prepoznati i fraze poput "really awesome" (doista fenomenalno).

Automatsko sumiranje teksta je vrlo teška zadaća, posebice u detektiranju humora, sarkazma, očito netočnih informacija, idioma, te različitih izgovora i sintaksi, no znanstvenici kažu kako je za potrebe DARPA-e i tu načinjen veliki napredak.

Naravno, toliko napredni sustav pretraživanja ćemo dobiti tek možda kroz par godina u Googleu, gdje prije ili kasnije obično završe pametni algoritmi američke vojske.

05.07.2012. 21:30:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh