« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina
MISTERIJA TRAJE

Što se dogodilo pred 65 godina u Roswellu?

Je li se na današnji dan pred 65 godina stvarno srušio izvanzemaljski svemirski brod, ili je to sve velika izmišljotina?

Naslovnica Roswell Daily Recorda
Naslovnica Roswell Daily Recorda (Screenshot)
Više o

Roswell

,

godišnjica

,

obdukcija izvanzemaljca

,

pad NLO-a

,

Roswell Daily Record

Na današnji dan pred 65 godina, mala lokalna novina Roswell Daily Record na naslovnici je donijela vijest za koju urednici sigurno nisu pretpostavljali da će i dan danas izazivati kontroverze i uzbuđivati maštu svijeta.

Dana 3. srpnja 1947. godine dogodio se pad neindetificiranog letećeg objekta koji se srušio u blizini Roswella, malog gradića u saveznoj državi Novi Meksiko. Tragove metalnih krhotina razbacanih po polju pronašli su farmeri William "Mac" Brazel i njegov susjed Dee Proctor, o čemu su u nedjelju 6. srpnja obavjestili lokalnu policiju. Šerif je s događajem upoznao bojnika Jesseja Marcela, obavještajnog časnika iz Zrakoplovne baze Roswell (RAAF), koji je s timom pokupio ostatke razasutog materijala.

Uskoro je lokalna radio stanica KGL dobila službeno priopćenje od poručnika Waltera Hauta u kojem se tvrdi kako je američka vojska došla u posjed srušenog letećeg tanjura. U utorak 8. srpnja lokalne novine Roswell Daily Record objavile su senzacionalni članak pod naslovom RAAF je zarobio leteći tanjur na farmi u okolici Roswella. Istog dana vijest je objavljena na ABC Newsu.

Medijska senzacija ubrzo je utihnula. Došao je demanti od strane vojske u kojem se tvrdilo kako se zapravo ne radi o ostacima srušenog letećeg tanjura, već o ostacima meteorološkog balona. Slučaj je za duže vrijeme zaboravljen, da bi se od kraja 70-ih godina 20. stoljeća razvila velika rasprava o tome što se doista dogodilo toga dana na području Roswella.

Godine 1994. zračne snage su priznale kako se nije radilo o padu meteorološkog balona, već da je posrijedi bio tada tajni vojni eksperiment poznat pod imenom Projekt Mogul čiji je cilj bio izrada naprave koja će otkrivati udarne valove testiranja sovjetskih nuklearnih bombi.

No, u međuvremenu su svijet preplavile nove teorije, a pojavom interneta teorije zavjere samo su se multiplicirale, pa su se pojavile i navodne snimke obdukcije poginulih izvanzemaljaca.

Od cijele priče najviše profitira sam gradić, koji je postao okupljalište ljubitelja NLO-a, organizira se trodnevna konferencija svake godine na godišnjicu događaja, a, u maniri X-filesa, istina je i dalje tamo negdje ...

Pogledajte snimku obdukcije izvanzemaljca, a zvučna podloga je originalna snimka vijesti objavljene na radiju:

 

08.07.2012. 16:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh