« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
OPASAN KULT ILI RELIGIJA?

Što je to scijentologija?

Scijentologija je ponovno na naslovima novina zahvaljujući još jednom ovogodišnjem celebrity razvodu - onom Toma Cruisea

Annonymusi protestiraju protiv
Više o

Tom Cruise

,

scijentološka crkva

,

Katie Holmes

,

Will Smith

,

scijentologija

,

Ron Hubbard

,

što je scijentologija

U SAD-u priznata kao religija, scijentologija je jedan od pokreta koji konstantno izazivaju kontroverze. Posljednja je velika afera oko scijentologije u Europi stvorena 2007., kad je njemačka vlada pokušala zabraniti scijentologiju, međutim u studenome 2008. konačno se odustalo od zabrane iako ju je podržavala većina njemačkog stanovništva. Ipak, njemačka vlada tvrdi da ne smatra scijentologiju religjijom već "komercijalnim poduzetnišvom koje iskorištava osjetljive pojedince i ekstremnim se metodama bori protiv svake kritike."

I u SAD-u scijentologija ima mnogo kritičara te se vrlo često u medijima mogu čuti svjedočenja žrtava scijentologije

Na Europskom sudu za ljudska prava 2007. scijentolozi su odnijeli veliku pobjedu nakon što su tužili Rusiju zbog odbijanja upisa scijentologije u registar religija.

Prema Wikipediji, scijentologija je pokret ili skup vjerovanja i učenja čija se ideologija temelji o djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Izvorno je uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac znanstvene fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo poslje, 1953. godine preusmjerena je kao "primjenjena religijska filozofija".

Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, koja, prema njenim kritičarima, predstavlja komercijalno udruženje poznato po obrani svojih učenja oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava, te zakone vezane za poslovne tajne. Isto tako, scijentologiju se kritizira da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumentata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.

U Hrvatskoj je scientologija priznata kao dobrotvorna vjerska organizacija, kao i u Nizozemskoj, Mađarskoj, Portugalu, Švicarskoj, Kazhstanu, Kirgistanu, Meksiku, Indiji, Albaniji, Sloveniji, Japanu, Švedskoj, Austriji, Novom Zelandu i Francuskoj.

Osnovne postavke scijentologije su:

  • Čovjek je besmrtno duhovno biće.
  • Čovjekova iskustva sežu mnogo dalje od jednog životnog vijeka, a njegove su sposobnosti neograničene, čak i ako ih trenutačno nije svjestan.
  • Čovjek je u osnovi dobar. On teži opstanku. Njegov opstanak ovisi o njemu samome, njegovim bližnjima i njegovom postizanju zajedništva sa svemirom.

Scijentologija čovjeka naziva thetan (od grčkog slova theta što znači misao, život ili duh).

Taj se izraz koristi da bi se izbjeglo brkanje s ostalim konceptima duše. Thetan je osoba sâma - duhovno biće koje nije odvojeno od njega samog već čovjek sâm jest thetan.

Poznati scijentolozi

Najpoznatiji i najeksponiraniji je dakako par koji se upravo rastaje Tom Cruise i Katie Holmes, a za rastavu krive želju Toma Cruisea da kćer Suri pošalje u scijentološki kamp. Osim njih dvoje na popisu se nalazi velik broj osoba iz showbusinessa, među njima su i Will Smith, Kirstie Alley, Chick Corea, Peaches Geldof, Jason Lee, ženski dio obitelji Presley, Giovanni Ribisi, i naravno, John Travolta i njegova supruga Kelly Preston.

Možemo napraviti i popis bivših članova od kojih su neki postali i kritičari scijentologije: William S. Borroughs, Isaac Hayes, Al Jarreau, Sonny Bono...

04.07.2012. 09:16:02
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Monarch Highlander
    04.07.2012. 22:25
    Odnijeli "veliku pobjedu"protiv RUSIJE koja im nije dozvolila upis u reg.vjerskih zajednica.
    Dosudio A\Strasbur.
    No Rusija ni dandanas nije prihvatila te maloumnike.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh