« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NE POMAŽU

Omega-3 - bajka o zdravim masnim kiselinama

Ne samo da nisu djelotvorne kao što se priča, nego mogu biti i vrlo opasne, pogotovo za djecu

Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Omega 3

,

masti

,

reklame

,

omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline poboljšavaju zdravlje srca, mentalnu snagu te su doživotna zaštita od nastanka raka, depresije i bolesti živčanog sustava i sve to bez nuspojava - govorili su nam razni stručnjaci i proizvođači proteklih godina.

Potrošači su, naravno, odmah navalili u drogerije i ljekarne kako bi se opskrbili s proizvodima koji sadrže čudotvorne omega-3 masne kiseline.

Na njihovo veliko razočarenje danas sve više na površinu izlaze činjenice o vrlo limitiranim mogućnostima nezasićene masne kiseline koju osim u ribi pronalazimo u orasima i brokuli.

Omega-3 masne kiseline otkrivene su prije 30-tak godina, a nekoliko godina nakon toga postale su pravi hit u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Kako ljudsko tijelo te kiseline ne može samostalno proizvesti, proizvodi koji ih sadrže počeli su se, uz odgovarajuće marketinške poruke, odlično prodavati.

Iako nema sumnje da su omega-3 masti u manjim količinama doista zdrave za organizam, radi se ipak o mastima koje se već kao takve u tijelo ne bi trebale unositi lakomisleno. U velikom broju proizvoda danas se omega-3 masti jednostavno dodaju svim ostalima što na kraju nije i ne može biti zdravo.

Novije studije potvrdile su djelotvornost kiselina za zdravlje srca, dok u svim ostalim područjima nema niti jednog dokaza da omega-3 ispunjuju sve što obećavaju. Dakle, nije potvrđeno da smanjuju tumore, poboljšavaju raspoloženje, smanjuju agresije, sprječavaju razvoj Alzheimerove bolest i poboljšavaju pamćenje.

Kako u slučaju predoziranja omega-3 mogu biti vrlo štetne, liječnici su se počeli zalagati za zakonsko određivanje maksimalne dopuštene doze u prehrambenim proizvodima. Predoziranje, naime, smanjuje imunitet, uzrokuje krvarenja, a kod srčanih bolesnika može čak dovesti do zatajenja srca.

Ukoliko se pak djeci počinju davati u preranoj dobi, omega-3 masne kiseline povećavaju rizik od problema s krvnim tlakom i pretilosti u odrasloj dobi. Nutricionisti stoga predlažu da se umjesto konzumaciji navodno zdravih masti, radije okrenemo zdravoj i prije svega prirodnoj hrani, pogotovo voću i povrću.


19.05.2010. 10:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh