« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
JOM HAŠOA

Održana komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

Najtužniji dan u židovskom kalendaru obilježava se u spomen na židovski ustanak u varšavskom getu 1943.

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

holokaust

,

Ognjen Kraus

,

Židovi

,

Dan sjećanja na žrtve holokausta

,

Jom Hašoa

,

Mirjana Radman

Središnja komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoa, održana danas na zagrebačkome groblju Mirogoju kod spomenika Mojsiju, okupila je članove zagrebačke židovske zajednice i građane te hrvatski državni vrh kako bi odali počast šest milijuna Židova stradalih u holokaustu.

Jom Hašoa - dan stradanja i junaštva najtužniji je dan u židovskome kalendaru i obilježava se svečano i po utvrđenom ritualu svakoga 27. nisana još od 1951. kada je izraelski parlament - Knesset - donio tu odluku u spomen na židovski ustanak u varšavskome getu u proljeće 1943., podsjetio je predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus.

Ove godine se Židovi diljem svijeta na poseban način spominju onih koji su preživjeli strahote holokausta, a njih je oko milijun diljem svijeta i osam stotina u Hrvatskoj.

Gospođa Mirjana Radman jedna je od preživjelih koja je, kako je rekla, imala sreću da kao djevojčica preživi Jasenovac, ali i nesreću da dalje u život krene bez 27 članova svoje obitelji. U kratkom obraćanju nazočnima istaknula je da sjećanje na stradale u holokaustu obvezuje na stvaranje biljega svijeta kako se holokaust više nikada ne bi mogao dogoditi.

Od onih koji su preživjeli holokaust naučili smo kako sačuvati identitet i njihova je uloga u našoj zajednici posebice važna i o njima nastojimo skrbiti na najbolji mogući način, istaknuo je Ognjen Kraus.

Pri tomu, rekao je, preživjeli ne dobivaju nikakvu pomoć od hrvatske države, a i židovska zajednica mogla bi se za njih primjerenije brinuti kada bi Židovima bila vraćena imovina koja im je oduzeta u Drugome svjetskom ratu, a tijekom dva desetljeća postojanja hrvatske države nije učinjeno gotovo ništa kada je riječ o povratu židovske imovine.

U skladu s projektom Memorijalnoga centra Jad Vašema iz Jeruzalema, da svaka od šest milijuna žrtava, među kojima je i milijun i pol djece, ima svoje osobno ime koje se ne smije zaboraviti, svake se godine čitaju imena dijela židovskih stradalnika.

Molitvu za stradale održali su glavni rabin ŽOZ-a Luciano Moše Prelević te Gregor Kurtović.

Na komemoraciji su bili i predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Josip Friščić, predstavnici diplomatskoga zbora i vjerskih zajednica u Hrvatskoj i Spomen-područja Jasenovac te srpske i romske nacionalne manjine. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 20:37:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh